Ministerul Transporturilor lansează pe 1 noiembrie licitaţia pentru autostrada Craiova-Piteşti

O nouă licitaţie pentru construirea autostrăzii Craiova-Piteşti, va fi lansată la 1 noiembrie, a anunţat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, în urma unei întâlniri pe care a avut-o, la Craiova, cu reprezentanţi ai companiei Ford şi ai Asociaţia Constructorilor de Automobile din România.
Iulian Tudor
15 sept. 2016, 13:29
Ministerul Transporturilor lansează pe 1 noiembrie licitaţia pentru autostrada Craiova-Piteşti

Atât licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic pentru autostrada Craiova-Piteşti, cât şi cele pentru centurile ocolitoare ale oraşelor Balş şi Slatina vor fi lansate la data de 1 noiembrie.

„Am lucrat la o aliniere a nevoilor Ford şi a priorităţilor, iar astăzi am venit cu nişte răspunsuri concrete, nu numai pentru Ford, ci şi pentru Craiova, pentru Oltenia, pentru regiune. Mi-a făcut şi îmi face plăcere să vă confirm, astăzi, că licitaţia pentru autostrada Piteşti-Craiova va fi lansată pe 1 noiembrie şi prevede ca această autostradă să fie finalizată conform Master Planului, în 2020. De asemenea, răspunzând nevoilor Ford, o să anticipăm lucrările la centurile ocolitoare Balş şi Slatina, care o să facă parte din autostradă. La centura Balş, din nou, licitaţia va începe pe 1 noiembrie. Interesanat este că CNADNR sau viitorul CNAIR şi-a asumat această lucrare în regie proprie şi din cauza aceasta va fi terminată într-un timp record de doi ani. Centura Slatinei este puţin mai complicată din cauza podului peste Olt, însă licitaţia va începe tot la 1 noiembrie, iar lucrarea va fi finalizată în 2019. Mai există o listă întreagă de drumuri naţionale aici, care sunt în construcţie şi în fază de finalizate, nu o să le enumăr acum, dar vor fi finalizate în cursul acestui an sau în anul viitor”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, citat de Mediafax.

Printre temele discuţiei dintre reprezentanţii Ford Craiova şi Guvern s-a numărat şi ameliorarea infrastructurii feroviare.

„De asemenea, am anunţat lucrări de ameliorare a infrastructurii feroviare, am studiat împreună cu Ford crearea unui punct multimodal, studiem punctul de la Işalniţa, cu partenerii noştri, şi nişte măsuri concrete de fluidizare a traficului începând de la Curtici şi până la Craiova, care vor fi implementate, unele dintre ele chiar în termen foarte scurt de două luni. Bineînţeles, că sunt şi măsuri cu termen mediu şi cu termen lung, care ţin de reabilitarea şi de refacerea căilor ferate. Chiar în zona Craiovei vorbim despre 15 poduri şi podeţe care limitează viteza, care sunt în curs de a fi reparate şi asta vorbesc cu orizont de finalizare în anul viitor, deci cam într-un an de zile”, a mai declarat Sorin Buşe.

Întrebat ce se va întâmpla cu licitaţia deja lansată, în urmă cu trei ani, pentru construirea unui drum expres sau a unei autostrăzi pe ruta Craiova-Piteşti, ministrul Sorin Buşe a spus că nu are cunoştinţă despre aceasta.

„Nu ştiu despre ce vorbiţi. Eu nu pot să răspund pentru ce a fost, pot să vă răspund de ce facem noi acum”, a afirmat ministrul.

Vicepremierul României, Costin Borc, care l-a însoţit pe ministrul Transporturilor la Craiova, a precizat că refacerea infrastructurii de transport a fost solicitată de producătorii din industria auto.

„Când s-a anunţat construcţia unui nou model şi continuarea producţiei în fabrica Ford, începând cu 2017, ne-am pus problema cum se poate crea un ecosistem în jurul acestei uzine, cum putem favoriza furnizorii locali, cum putem favoriza dezvoltarea uzinei Ford şi pe mai departe în aşa fel încât ea să-şi atingă capacitatea şi investiţia, care se face acum să nu fie ultima, ci ea să fie continuată de creşteri de investiţii în această zonă. După cum ştiţi, România are astăzi o industrie auto vibrantă, una puternică, ne-am întâlnit astăzi, aici, cu producătorii de la Ford şi de la Dacia. Ei au nevoie de o infrastructură serioasă, dar au nevoie şi de furnizori, au nevoie de furnizori locali”, a spus vicepremierul României, Costin Borc.

Întâlnirea organizată, joi, la Craiova a venit şi ca urmare a anunţului făcut de Ford, în luna martie a acestui an, privind implementarea unei investiţii suplimentare de până la 200 de milioane de euro la uzina sa din Craiova, pentru lansarea producţiei modelului Ford EcoSport, programată în toamna anului viitor.

Reprezentanţii Ford au efectuat studii interne care au arătat că îmbunatăţirea transportului rutier prin construcţia de şosele de centură în Bals şi Slatina ar reduce timpul de transport cu 3 ore, în timp ce imbunătăţirea reţelei feroviare ar duce la economisirea a 15 ore.

„Ne dorim să fim cât mai competitivi, astfel ca o reţea de autostrăzi este vitală pentru Craiova, iar obţinerea unui termen limită pentru acest proiect este absolut necesară pentru operaţiunile noastre din România. Ford are un angajament foarte puternic faţă de Craiova şi faţă de România şi acest lucru este susţinut prin investiţia noastră de peste 1 miliard de euro”, a declarat John Oldham, preşedintele Ford România.

În prezent, Ford lucrează în România cu o reţea de 40 de furnizori de componente, iar 8 dintre acestia îşi desfăşoară activitatea pe platforma uzinei din Craiova.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă