Ministerul Transporturilor vrea să facă drumuri muzicale

În condițiile în care străzile sunt pline de gropi, iar proiectele autostrăzilor au fost puse pe pauză, Ministerul transporturilor vrea să facă drumuri cântătoare.

RomaniaTV.net
03 feb. 2020, 12:38
Ministerul Transporturilor vrea să facă drumuri muzicale

În 2020 România va avea primele drumuri cântătoarte. Scopul acestora este de a preveni accidentele. Ideea este deja aplicată pe drumurile din Ungaria, Danemarca, SUA sau Coreea de Sud. 

Cum funcționează drumul care cântă

„Sunt niște marcaje transversale, rezonatoare, care se vor realiza la anumite distanțe, în grupuri de un număr de linii, astfel că se transformă hertzii în sunete muzicale. Ca să poți să asculți melodia în caroserie, în mașină, trebuie să respecți o anumită viteză. Viteza care este impusă pe indicatoare. Cine nu respectă viteza nu va putea auzi muzica, pentru că muzica se distorsionează și nu auzi melodia. Astfel îi facem pe conducători să respecte viteza ca să nu mai producă accidente rutiere”, a explicat Flavius Pavel, director în CNAIR, potrivit digi24.ro. 

„Primul sector la care ne-am gândit va fi pe A1, la capătul spre Pitești. În acest an va fi implementat”, a precizat el.

Citeşte şi  Cum îţi transformă autostrada maşina într-un instrumentist VIDEO

Iată câteva dintre proiectele Ministerului Transporturilor puse pe pauză

Autostrada A1. Secțiunea 5 din Sibiu-Pitești: lansată în iulie 2017, încă nefinalizată. Tunelurile de pe lotul 2 Lugoj-Deva: pornite în iulie 2019, licitație suspendată din august 2019 pe motiv că CNAIR nu a răspuns la solicitările de clarificări ale ofertanților.

Modernizarea (dublarea) Centurii București (DNCB) între DN2 și A2: licitație lansată în aprilie 2017, încă nefinalizată. Autostrada de Centură (A0) Nord loturile 2 și 3: lansate în iunie 2019, licitații suspendate din august 2019 tot pentru că amatorii din CNAIR nu au răspuns la clarificări.

Drum Expres Craiova-Pitești loturile 3 și 4: licitate în august și septembrie 2019 și suspendate din octombrie 2019 pentru că… da, CNAIR nu a răspuns la clarificări!

Drum Expres Brăila-Galați: pornit în octombrie 2019, procedură suspendată… vezi punctul 4. Ne repetăm, știm.

Centuri rutiere. Galați: lansare octombrie 2019. Târgu Mureș: pornită în iulie 2019. Iași Sud: lansată în iunie 2019. Toate trei, ați ghicit, sunt suspendate pentru că… diletanții CNAIR nu au răspuns la clarificări”, au postat membrii Asociației pe Facebook.