Ministerul ungar de Interne investighează vameşi suspectaţi că au cerut „taxă” unor români

Serviciul pentru Apărare Naţională din cadrul Ministerului ungar de Externe a lansat o investigaţie privind presupuse luări de mită de către vameşi unguri, scrie cotidianul unguresc Nepszava în ediţia de joi, citat de MTI, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 13:18
Ministerul ungar de Interne investighează vameşi suspectaţi că au cerut „taxă” unor români

Investigaţia a fost lansată după ce Mail on Sunday a scris că vameşi unguri le-au cerut românilor care călătoreau la bordul unui autocar de la Bucureşti la Londra, unde se întorceau la locurile de muncă, să plătească o „taxă” de 300 de euro.

Potrivit publicaţiei, vameşii i-au ameninţat pe români că-i vor reţine timp de 12 ore la frontieră, căutându-le în bagaje şi examinând documentele vehiculului, în cazul în care nu plătesc sumele cerute.

Ministerul ungar a anunţat că investigaţia vizează mai mulţi suspecţi.

Mail on Sunday scria la sfârşitul săptămânii că unul dintre şoferii autocarului care asigura o cursă Bucureşti-Londra, după anularea resticţiilor pe piaţa muncii europene impuse românilor şi bulgarilor, a declarat, după incidentul de la frontiera româno-ungară, că „acest lucru se întâmplă mereu. Ei (vameşii unguri) văd că suntem români şi (consideră că) au undă verde să ne jupoaie”. „Dacă nu plătim, deschid fiecare bagaj în parte, examinează fiecare document, confiscă lucruri. Este corupţie, dar plătim pentru că suntem nevoiţi”, declara şoferul pentru publicaţia britanică.

Călătorii obinuiţi cu această rută de aproximativ 1.300 de kilometri, care traversează şase ţări, s-au mai confruntat cu această situaţie. „Astfel, atunci când pălăria a trecut pe la cei 65 de pasageri de la bordul autocarului Tudan pentru colectarea mitei, nu s-a plâns nimeni”, scria Allan Hall, de la Mail on Sunday, care s-a aflat la bord. „Acest lucru se întâmplă doar pentru că suntem români”, i-a spus Alex Prodan, în vârstă de 37 de ani, care se află în Marea Britanie de doi ani şi care conduce o firmă de curăţenie şi mutări în West London.

„Ţine de problema ţigănească. Vii din România, eşti considerat pe loc rom şi nu ţi se acordă încredere. Eu nu i-aş învinovăţi pe britanici pentru că nu-i acceptă pe cei care vor să cerşească, însă toţi cei care se află în acest autobuz sunt oameni care vor să muncească”, adăuga Prodan. „Ungurii fac acest lucru în mod curent, ca şi cum călătoria nu ar fi deja suficient de rea”, mai spunea el.

Călătoria a fost într-adevăr dură pentru bonele, chelneriţele, tâmplarii şi vânzătorii de magazin de la bord, deşi niciunul nu se aştepta la condiţii de lux după ce a plătit 80 de lire sterline (96,7 euro) pentru un bilet. La bord nu exista toaletă, singura modalitate de relaxare era un radio, iar condiţiile în punctele de oprire în România şi Ungaria erau „primitive”, mai nota publicaţia.