Miniştrii Apărării şi de Externe, audiaţi în Senat în legătură cu situaţia din Orientul Mijlociu

Publicat: Marţi, 14 Ianuarie 2020 15:07 // Actualizat: Marţi, 14 Ianuarie 2020 15:07 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, urmează să fie audiaţi miercuri în şedinţă comună a Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi pentru politică externă din Senat.

Conform sursei, şedinţa comună a celor două comisii parlamentare începe la ora 12,00. Cei doi miniştri vor fi audiaţi în legătură cu situaţia actuală din Orientul Mijlociu.

Pe 9 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis afirma că interesele României nu au fost afectate de agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, în urma conflictului dintre SUA şi Iran.

"În ultimele zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, care afectează în mod special stabilitatea din Irak şi din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice în beneficiul cetăţenilor. Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate. Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetăţenilor români, inclusiv securitatea militarilor noştri aflaţi în Irak", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a dat asigurări că România se coordonează permanent în cadrul NATO şi UE, precum şi la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naţionale, cât şi cele ale comunităţii transatlantice.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declarase săptămâna trecută că România susţine un rol crescut al NATO în regiunea Orientului Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului.

La rândul său, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, spunea, pe 8 ianuarie, că în structurile de specialitate se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei din Orientul Mijlociu, astfel încât la nivel instituţional să poată fi luate măsurile care se impun.

"Pentru militarii români (...) au fost luate măsurile necesare pentru relocare şi, de asemenea, a fost oprită pentru moment executarea misiunilor. De asemenea, împreună cu partenerii şi ceilalţi membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice pentru o astfel de situaţie. În acest moment, la nivelul structurilor de specialitate sigur că s-a analizat, se analizează şi se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei, astfel încât la nivel instituţional să putem fi în măsură să luăm măsurile care se impun. Ca atare, vă pot garanta că toate instituţiile care au responsabilităţi pe acest segment sunt la datorie", declara ministrul Apărării.

 

Citeşte şi: Reacţia MAE la atacul Iranului asupra bazelor americane. "Evoluţia e îngrijorătoare"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ministrul Apărării ministrul de externe senatul romaniei
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7792
RON
19 Jan
noapte -1 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H