Miniştrii de Interne din ţări ale UE discută, luni, despre controalele la frontierele Schengen

Miniştri de Interne ai unor state UE se vor întâlni luni, la Amsterdam, pentru a discuta modalităţi de extindere a verificărilor la frontierele din interiorul Spaţiului Schengen, anunţă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul agenţiei Reuters.

RomaniaTV.net
22 ian. 2016, 16:17

Miniştrii de Interne ai unor state UE vor participa luni, la Amsterdam, la o reuniune informală pe tema măsurilor de securizare a Spaţiului Schengen, în contextul crizei imigraţiei.

În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. „Nu am lansat încă acest mecanism…, dar această posibilitate există, o avem la dispoziţie, iar, dacă va fi nevoie, Comisia Europeană este pregătită să o folosească”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului UE citat de Reuters. „Deocamdată, nu suntem în situaţia de a activa această clauză. Dar miniştrii de Interne ai statelor UE vor avea luni, la Amsterdam, oportunitatea de a discuta acest lucru; pe agendă figurează măsuri care trebuie luate sau care vor trebui luate”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Citeşte şi Uniunea Europeană ar putea suspenda Tratatul Schengen. Se va introduce controlul la frontiere

Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen, potrivit Mediafax.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen.
Jean-Claude Juncker avertiza că cetăţenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro.