Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii anunţă regulile pentru începerea şcolilor: Nu va mai exista declaraţia pe propria răspundere

Ministrul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă regulile pentru începerea şcolilor. Nelu Tătaru a precizat că nu va mai exista declaraţia pe propria răspundere, iar copiii nu vor purta mască la grădiniţă. 
Romania TV
01 sept. 2020, 07:00
Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii anunţă regulile pentru începerea şcolilor: Nu va mai exista declaraţia pe propria răspundere

UPDATE: Monica Anisie: La 1 septembrie incepe un an scolar cu noi provocari impuse de situatia epidemiologica in care ne aflam. Am lucrat alaturi de colegii mei pentru a pregati revenirea copiilor in scoli in siguranta. 

Mă voi referi la măsurile privind procesul educational. În aceasta perioada am elaborat ghidurile pt organizarea si desfasurarea activitatilor in unitatile de invatamanl. De asemenea, au fost realizate reperele metodologice pt inceputul de an scolar. 

Profesorii vor putea reduce decalajele in ceea ce priveste modalitatea de predare din timpul suspendarii cursurilor. pot face o analiza referitoare la ceea ce aveau in planificare. 

De asemenea, am elaborat toate metodologiile pentru examenele nationale.

S-a realizat noul regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Veti regasi debirocratizarea activitatii didactice. Sunt prevazute masuri in asa fel incat activitatea cadrului didactic sa se axeze asupra elevilor. 

Au fost realizate filmari pentru proiectul pe care Ministerul Educatiei il are in parteneriat cu Televiziunea Română, anume telescoala. 

Am decis sa continuam cu testele de antrenament pentru elevii care susţin testele nationale.

Vom deschide un portal de informare dedicat anului acesta. Acolo parintii, elevii, profesorii vor gasi informatiile necesare referitoare la acest an scolar.

Am decis să deschidem o linie de tel verde la Ministerul Educatiei. Linia va fi dedicata raspunsurilor la intrebarile parintilor si elevilor. 

Am realizat programul de formare a cadrelor didactice în parteneriat cu Televiziunea Română. 

Ne dorim cursuri în spaţiul şcolii în condiţii de siguranţă. Cred că revenirea la cursuri trebuie sa reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor. Să realizăm un parteneriat în aşa fel încât riscul imbolnavirii să fie diminuat. Educatia trebuie sa continue in orice conditii. urez tuturor un an scolar cu rezultate dar mai ales cu sanatate.

Nelu Tătaru: 1 septembrie vine cu măsuri de revenire la o viață normală. Cel mai important e redeschiderea anului școlar. Efortul este comun, Guvernul are misiunea de a asigura redeschiderea școlilor în siguranță, dar efortul trebuie să fie comun – elevi, părinți, profesori

Adaptarea condițiilor sanitare în fiecare școală a impus un efort maxim.

Am adaptat o serie de reguli, pornind de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ, sistat aproape 6 luni, trebuie să înceapă.

Pe 7 septembrie INSP va face public evaluarea epidemiologică din fiecare localitate.

Pe 10 septembrie consiliile de administrație din școli vor prezenta dsp-urilor scenariile în care au decis să înceapă școala.

Primordial în cel mai dorit scenariu sunt distanțarea, circuitele în școli, diferențierea orarului la clasele primare. În UE sunt luate măsuri similare. 

Nu va mai exista declaratia pe propria raspundere, fiecare va avea responsabilitatea unui triaj observațional.

Copiii pana la 5 ani nu vor purta masca la gradinita.

Stirea iniţială

După ce Ludovic Orban le-a cerut ministrului Educaţiei şi ministrul Sănătăţii, la începutul şedinţei de guvern de luni, să finalizeze ordinul comun pentru a stabili regulile după care vor începe școlile, Monica Anisie şi Nelu Tătaru urmează să anunţe noile măsuri aşteptate atât de profesori, cât şi de elevi. 

Reamintim că Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar

În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii, potrivit draftului Ministerului Sănătății:

Scenariul 1:

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2:

Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și

Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3:

Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: Declaraţia pe propria răspundere pentru părinţi va fi eliminată

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici