Miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la acord: Recapitalizarea băncilor cu 100 de miliarde

Miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la o înţelegere pentru recapitalizarea băncilor europene cu circa 100 de miliarde de euro, iar liderii Franţei şi Germaniei au declarat că speră să realizeze progrese importante în privinţa combaterii crizei din zona euro la summit-ul de miercuri.

RomaniaTV.net
23 oct. 2011, 10:46
Miniştrii Finanţelor din zona euro au ajuns la acord: Recapitalizarea băncilor cu 100 de miliarde

După aproape zece ore de discuţii, miniştrii de Finanţe au învins opoziţia Spaniei, Italiei şi Portugaliei şi au convenit asupra necesităţii pentru o recapitalizare de circa 100 de miliarde de euro a băncilor din Europa, pentru a le proteja de ameninţarea unei intrări a Greciei în încetare de plăţi şi de riscul mai amplu al unei contagiuni financiare în zona euro.

Băncile din Franţa şi Germania au cea mai mare expunere pe Grecia, de 51,26 miliarde de dolari, respectiv 33,5 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii iunie, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Expuneri importante au şi Marea Britanie, de 12,6 miliarde de dolari, dar şi Portugalia, de 10 miliarde de dolari. Băncile europene au o expunere totală pe Grecia de 126,73 miliarde de dolari.

Propunerea miniştrilor va fi discutată, duminică, la summitul liderilor UE, care s-au reunit pentru a discuta o soluţie „amplă” la criză, care trebuie să includă un al doilea pachet de ajutor finaciar pentru Grecia, o majorare a resurselor Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, fondul de uregnţă al zonei euro, şi consolidarea situaţiei finaciare a băncilor.