Miniştrii Justiţiei şi ai Internelor din UE participă la o reuniune informală în cadrul căreia se va dezbate şi tema Schengen

O reuniune informală a miniştrilor de Interne şi de Justiţie din UE este progrmată în 25 - 27 ianuarie, la Stockholm, existând posibilitatea abordării subiectului extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.

06 ian. 2023, 13:14
Miniştrii Justiţiei şi ai Internelor din UE participă la o reuniune informală în cadrul căreia se va dezbate şi tema Schengen

Preşedinţia suedeză a UE a anunţat o reuniunea informală a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne, 25-27 ianuarie 2023. Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE şi sunt prezidate de Preşedinţia Consiliului.

Cu toate acestea, fiecare preşedinţie a Consiliului organizează şi reuniuni informale ale miniştrilor pentru a purta discuţii privind iniţiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formaţiune a Consiliului, potrivit News.ro.

Admiterea României în Spaîiul Schengen a fost respinsă în 8 decembrie 2022 de Consiliul JAI, ca urmare a votului negativ al Austriei.

Austria a votat împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună.

Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele bulgar Rumen Radev au convenit, la începutul acestui an, asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului său de interne Gerhard Karner la frontiera bulgară, la 23 ianuarie.

Citeşte şi: Mircea Geoană vorbeşte pentru prima dată de boală: „Am avut o sperietură! Ne uităm înainte”

Veto-ul Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen a provocat nemulţumire în ambele ţări, iar cancelarul federal Karl Nehammer încearcă acum, în mod evident, să repare porţelanurile sparte, comenta cotidianul „Die Presse”, menţionând că preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost invitatul lui Nehammer la concertul de Anul Nou de la Viena.

Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că rămâne de văzut dacă dialogul, perseverenţa şi capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reuşite decât până acum.

”Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI, ne anunţă Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat aceasta şedinţă. Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuţie, chiar şi într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spaţiul Schengen”, a scris Tomac pe Facebook.

El afirmă că rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverenţa şi capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reuşite decât până acum.
”Deci, toţi ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, conchide europarlamentarul.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj pentru magistraţi: „Luaţi atitudine când independenţa e pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”. Cine sunt noii şefi ai CSM