Miniştrii Cătălin Predoiu şi Nicolae Ciucă, întâlniri cu ambasadorul SUA, Hans Klemm

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au avut joi întrevederi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm.

RomaniaTV.net
14 nov. 2019, 13:17
Miniştrii Cătălin Predoiu şi Nicolae Ciucă, întâlniri cu ambasadorul SUA, Hans Klemm

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, l-a primit joi, la sediul MJ, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, prilej cu care cei doi oficiali au convenit asupra faptului că „refacerea” legilor justiţiei şi a codurilor penale şi combaterea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă „obiective esenţiale”, potrvit Agerpres.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la cererea ambasadorului SUA, „pentru un schimb de vederi legat de agenda ministerului şi cooperarea judiciară internaţională româno – americană”, anunţă Ministerul Justiţiei.

„Cooperarea cu SUA şi UE a fost esenţială în trecut pentru Ministerul Justiţiei în atingerea obiectivelor de reformă în Justiţie şi de combatere a criminalităţii de toate tipurile, va fi reluată şi va aduce beneficii cetăţenilor noştri, magistraţilor şi sistemului judiciar. Sunt foarte interesat să prevenim infracţionalitatea şi să recuperăm produsele şi prejudiciile create prin infracţiunile de toate tipurile. Banii publici deturnaţi de infractori sunt ai cetăţenilor şi trebuie aduşi acasă de oriunde aceştia i-au ascuns de Justiţie. Înţeleg interesul părţii americane pentru refacerea legilor justiţiei şi a codurilor penale, ca şi pentru combaterea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, sunt şi obiectivele noastre. Vom relua cooperarea şi o vom dezvolta, pentru că este în avantajul cetăţenilor români şi serveşte intereselor noastre de ţară”, a declarat Cătălin Predoiu, după întrevedere.

Hans Klemm l-a felicitat pe Cătălin Predoiu pentru preluarea mandatului de ministru al Justiţiei şi i-a transmis întregul suport atât din partea misiunii diplomatice, cât şi a SUA, pentru agenda cu care a venit în fruntea ministerului, aşa cum se regăseşte în programul de guvernare, mai informează MJ.

„Excelenţa sa şi-a exprimat disponibilitatea în ceea ce priveşte cooperarea juridică internaţională, precum şi întregul suport pentru munca pe care Ministerul Justiţiei, alături de sistemul judiciar şi de Parlament, o va întreprinde pentru refacerea legilor justiţiei şi a codurilor penale. Cele două părţi au exprimat faptul că refacerea legilor justiţiei şi finalizarea codurilor penale sunt obiective esenţiale în perioada care urmează, astfel încât justiţia din România să devină un serviciu public eficient şi, în acelaşi timp, înfăptuită la termene rezonabile, să aducă cetăţenilor dreptate şi pace socială. De asemenea, s-a subliniat importanţa restabilirii capacităţii parchetelor de a combate criminalitatea de toate tipurile, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procedurale”, se arată în comunicatul citat.

În mod special, susţine MJ, ambasadorul american a exprimat interesul Statelor Unite în cadrul cooperării internaţionale privind combaterea infracţiunilor în ceea ce priveşte regimul drepturilor proprietăţii intelectuale.

Totodată, în cadrul întâlnirii, Klemm a înmânat ministrului Justiţiei scrisoarea procurorului general al SUA, William P. Barr, adresată Guvernului României. La rândul său, Predoiu a mulţumit pentru deschiderea şi sprijinul Ambasadei şi al procurorului general SUA pentru eforturile pe care Ministerul Justiţiei le va face în reluarea cursului reformelor în Justiţie şi cooperarea judiciară internaţională.

Sursa citată menţionează că Predoiu a exprimat interesul părţii române pentru cooperarea în recuperarea produselor infracţiunii şi a prejudiciilor create de acestea, inclusiv prin transferul de expertiză şi bune practici în domeniu, astfel încât „ANABI să devină o agenţie de temut pentru toţi cei care deturnează banii publici şi îi scot din ţară prin diverse tehnici fiscale şi juridice, inclusiv în jurisdicţiile offshore”.

În încheierea întâlnirii, cei doi oficiali au subliniat faptul că pentru România cooperarea cu partenerii strategici, cu SUA şi UE, este crucială pentru atingerea obiectivelor Ministerului Justiţiei, inclusiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei.

Tot joi a avut loc o întâlnire a ministrului Armatei cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Nicolae Ciucă şi Hans Klemm au discutat despre Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării.

Ministrul Nicolae Ciucă a reiterat angajamentul României pentru proiectele comune dintre cele două armate şi pentru continuarea alocării a 2% din PIB pentru Apărare, evidenţiind că la nivel guvernamental există susţinere totală şi sprijin pentru menţinerea acestui procent, se arată în comunicatul MApN.

„Demersul nostru va asigura predictibilitate, coerenţă şi continuitate în derularea programelor de înzestrare”, a declarat ministrul român al Apărării.