Ministru britanic:Relaţia Londra-Bucureşti valorează prea mult ca să fie afectată de tema imigraţiei

David Lidington, ministrul britanic pentru afaceri europene, a declarat, la Bucureşti, că subiectul românilor care vin în Marea Britanie este unul important şi ridică îngrijorări de înţeles, însă relaţia bilaterală valorează prea mult pentru a lăsa această temă să devină una problematică.

13 mart. 2013, 07:56
Ministru britanic:Relaţia Londra-Bucureşti valorează prea mult ca să fie afectată de tema imigraţiei

„Acesta este un subiect important, care ridică îngrijorări de înţeles, dar eu cred că relaţia noastră valorează prea mult pentru a permite acestei teme să devină una problematică. Şi vreau să fiu clar. Marea Britanie îşi va deschide piaţa muncii lucrătorilor români şi bulgari de la începutul lui 2014. Este obligaţia noastră prin Tratat să facem asta şi nu avem nicio intenţie să procedăm altfel. Recunoaştem impactul pozitiv al cetăţenilor europeni care pun în practică libertăţile lor fundamentale. De aceste libertăţi se bucură zilnic şi nu mai puţin de 1,5 milioane de cetăţeni britanici care trăiesc şi lucrează sau studiază în alte ţări din UE”, a afirmat marţi seară într-o conferinţă la Colegiul Noua Europă oficialul britanic, aflat în vizită la Bucureşti, scrie Mediafax.

El a subliniat că una dintre cele mai importante realizări ale UE este îndepărtarea barierelor pentru libera circulaţie, iar guvernul de la Londra recunoaşte şi apreciază contribuţia adusă de zecile de mii de români muncitori din Marea Britanie, care lucrează în sectorul profesiilor, în construcţii, asistenţa medicală, agricultură.

Pe de altă parte, el a asigurat că măsurile pregătite de guvernul britanic pentru restricţionarea accesului imigranţilor la sistemul de beneficii sociale nu va fi unul discriminatoriu.

„În Marea Britanie construim un sistem de imigraţie care să funcţioneze în interesul nostru naţional, susţinând economia noastră prin atragerea celor mai bune talente din întreaga lume, inclusiv din România şi Bulgaria, iar în acelaşi timp să ne protejeze serviciile publice şi sistemul de asigurări sociale şi încercând să pună capăt imigraţiei ilegale şi abuzurilor la adresa sistemului. Luna trecută premierul nostru a avut o reuniune cu miniştrii pe această temă şi noi avem în vedere nişte reguli comune cu privire la accesul la beneficiile sociale, la locuinţe, sistemul medical şi alte servicii. Orice măsuri cu privire la emigraţia din UE în Marea Britanie se vor aplica în mod egal cetăţenilor din toate statele membre. Nu va fi nicio discriminare cu privire la origine”, a afirmat Lidington.

De asemenea, el a arătat că măsuri similare au fost adoptate şi de alte state din UE şi a arătat că principiul pe care este construit sistemul britanic de asigurări sociale este de a stimula munca, nu asigurarea venitului persoanelor prin beneficii sociale.

„Aceste modificări vin în paralel cu reforma foarte ambiţioasă şi completă operată de guvernul britanic în sistemul nostru de beneficii sociale, care este construit pe ideea că oamenilor din Marea Britanie le merge mai bine acceptând să lucreze decât să se bazeze pe beneficii pentru a-şi asigura venitul”, a spus ministrul britanic.

Totodată, el a arătat că guvernul de la Londra vrea să se asigure că românii şi bulgarii nu sunt „exploataţi de reţelele de criminalitate sau de angajatori fără scrupule”, cum a fost cazul, din păcate, pentru alţi cetăţeni europeni când li s-a permis accesul fără control pe piaţa muncii.

Citeşte şi: C

Lidington a subliniat că România este a patra sursă de victime pentru traficul de persoane din Marea Britanie, iar între agenţiile specializate din două ţări trebuie strânsă colaborarea, amintind şi de campania de informare şi conştientizare publică desfăşurată în acest sens în România de Agenţia Britanică a Frontierelor (UKBA).

Pe de altă parte, Lidington a subliniat că parteneriatul strategic cu România încheiat în 2011 are „o importanţă crucială”, arătând că în ultimii doi ani au crescut exporturile britanice în ţara noastră cu 36%.

El a evidenţiat interesul companiilor britanice pentru sectorul informatic din România, adăugând că deja sunt investiţii importante în acest domeniu în Cluj şi Iaşi, dar există prezenţă britanică şi în domeniul energiei, energiei nucleare, telecomunicaţii.

Lidington a menţionat că Marea Britanie va rămâne angajată în UE şi a adăugat că ţara sa este poate singurul stat vestic care rămâne entuziast cu privire la extinderea UE şi că susţine eforturile României în acest sens în Politica de Vecinătate adresată ţărilor din Europa de Est, precum şi în sprijinirea statelor din Balcanii de Vest.

El a amintit şi de colaborarea din NATO, de contribuţia României în Afganistan, în lupta antiteroristă la nivel internaţional, în privinţa criminalităţii informatizate, de expertiza ţării noastre cu privire la Siria şi alte ţări arabe.

„Unde-s doi puterea creşte”, a rostit Lidington în limba română, el mai arătând că Londra este interesată de dezvoltarea parteneriatului cu România.

Citeşte şi: BBC: De ce are România o imagine atât de proastă?