Ministrul Muncii, anunţ important despre pensii: Niciuna nu va scădea la recalculare, este prevăzut în lege

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, duminică seară, că pensionarii care beneficiază de pensie minim garantată vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă într-o formă de asistență socială.

05 aug. 2018, 18:05
Ministrul Muncii, anunţ important despre pensii: Niciuna nu va scădea la recalculare, este prevăzut în lege

Ministrul Muncii a declarat că nu există șansa să scadă pensiile la recalculare. „Există chiar un articol în lege care spune foarte clar că dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul acordat în plată”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul Muncii a mai spus că pensia minim garantată se păstrează și că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială.

Ministrul Muncii: Noua lege a pensiilor va fi lansată săptămâna viitoare în spaţiul public

„Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minim garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani și ia tot pensia minim gatantată. Adică o diferențiere în funcție de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre și va mai crește până în 2020, dar vrem să fie o diferențiere între cei care iau această pensie și nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani deci ei vor intra într-o formă de asistență socială. Urmează să prezentăm și această lege care se referă la ei, nu vor fi afectați, ba dimpotrivă după apariția acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivității, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei și atunci vine statul și completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivității, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămîne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu spune că în septembrie, Legea Pensiilor va fi trimisă în Parlament! Însă, ministrul Muncii e convinsă că președintele Klaus Iohannis va ataca legea la CCR, așa cum a făcut cu foarte multe legi trimise la promulgare.

”Sunt absolut convinsă că va fi atacată de Klaus Iohannis la CCR. Nu a fost zi în care Klaus Iohannis să nu facă asta. Noi ne așteptăm și la asta.Săptămâna viitoare suntem pregătiți să prezentăm legea în ansamblu, pentru că se schimbă și formula de calcul și vor avea de câștigat pensionarii.

Va fi o perioadă de o lună de zile de dezbatere publică, cu activitatea foarte intensă pentru noi, pentru că avem secretari de stat care sunt pregătiți să meargă în județe să le explice oamenilor. După care va veni la Guvern pentru avize de la ministere, ministerul de Finanțe și altele, se propune ca hotărâre de Guvern și apoi se duce spre Parlament. La mijlocul săptămânii (o vom prezenta –n.r.). E foarte posibil să sufere modificări și atunci cifra să fie mai mica sa mai mare (cifra de impact bugetar –n.r.). Da( vom cheltui de două ori pe pensii decât cheltuim acum -n.r.). Sunt bani. A fost vreun moment de când am fost la guvernare când nu au fost bani de pensii și salarii? Domnul Iohannis este într-o campanie electroală perpetuă și nu cred că îl interesează nici pensionarii, nici salariații.

Domnul președinte am înțeles că are părinții pensionari în Germania, deci s-ar putea să nu știe cum au crescut pensiile în România. Dar noi putem să îi trimitem niște copii după taloanele de pensii ca să vadă și el cum au crescut pensiile. Nu există posibilitatea să scadă pensiile. Există chiar un articol în lege care prevede că dacă pensia recalculată trebuie să fie mai mică, va rămâne pensia aflată în plată.”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.


loading...
Partenerii noștri