Ministru olandez: Negocierile privind Brexit sunt complexe şi ar putea dura mai mult de doi ani

Negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt foarte complexe şi ar putea dura mai mult de doi ani, a declarat Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanţe şi şeful Eurogrup, potrivit Reuters.

16 nov. 2016, 17:20
Ministru olandez: Negocierile privind Brexit sunt complexe şi ar putea dura mai mult de doi ani

„Negocierile sunt extraordinar de complexe (…) Vor dura mai multe de doi ani”, a declarat Dijsselbloem, în cadrul unui eveniment ce avut loc la Londra.

Ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem, l-a acuzat pe ministrul de Externe de la Londra, Boris Johnson, că oferă britanicilor o viziune irealizabilă a viitorului Marii Britanii în afara Uniunii Europene, scrie The Associated Press, citând postul BBC.

Dijsselbloem a declarat pentru BBC că Johnson „oferă poporului britanic opţiuni care chiar nu există.”

Johnson a vizitat mai multe capitale europene, în timp ce Marea Britanie se pregăteşte de iniţierea negocierilor privind separarea de UE.

Oficialul britanic, citat de un cotidian ceh, a declarat că Marea Britanie cel mai probabil va părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene, însă ar putea să păstreze accesul la piaţa unică de bunuri şi servicii.

Dijsselbloem a afirmat că Johnson „spune lucruri care sunt imposibile din punct de vedere intelectual şi indisponibile politic.”

Marţi, Guvernul britanic a respins cu fermitate un raport al unui consultant Deloitte în care se afirma că Londra nu are un plan coerent în ceea ce priveşte Brexit.

Oficialul olandez a mai declarat că „lumea face glume despre Marea Britanie că nu are un plan de Brexit, însă nici mulţi europeni nu au un plan”, scrie Reuters.

Dijsselbloem a mai spus că legislaţia olandeză actuală nu permite ţinerea unui referendum privind apartenenţa la UE precum cel din Marea Britanie, adăugând că un astfel de referendum nici nu este dorit de populaţie.

„Olanda va rămâne în UE, sprijinul public (pentru UE) a crescut enorm în urma Brexit,” a completat oficialul.