Ministrul Adrian Câciu, despre investițiile realizate cu fonduri europene: „Cei mai mulți bani s-au dus la Transporturi”

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre investițiile realizate cu banii obținuți din fonduri europene, dar și despre uriașa datorie externă a României.

19 feb. 2024, 08:26
Ministrul Adrian Câciu, despre investițiile realizate cu fonduri europene: „Cei mai mulți bani s-au dus la Transporturi”
Ministrul Adrian Câciu, despre investițiile realizate cu fonduri europene: „Cei mai mulți bani s-au dus la Transporturi”

Adrian Câciu a vorbit despre situația economică a României, unde deloc ușoară, dată fiind datoria externă a țării într-o continuă creștere. Pe lângă acest subiect, ministrul a vorbit și despre investițiile din fonduri europene, fiind vorba de peste 23,112 miliarde de euro din sumele solicitate Comisiei Europene.

Citește și: Adrian Câciu, vizită de lucru la Șantierul Naval Constanța: ”Vom continua acțiunea de sprijin a companiilor care produc valoare adăugată în România”

Ministrul Adrian Câciu, despre investițiile realizate cu fonduri europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a explicat cum au fost investiți banii obținuți din fonduri europene. Potrivit acestuia, cei mai mulți bani s-au dus către Transporturi.

„Contractele s-au făcut foarte târziu, în 2018-2019, iar execuția lor s-a realizat în 2022 și 2023. Foarte mulți bani s-au dus la Transporturi. La infrastructura de transport se simte clar o îmbunătățire. Ministerul Transporturilor chiar a depășit anvelopa pe care o avea alocată, anume 4,5 miliarde de euro, absorbind 5,3 miliarde de euro. Avem școli, grădinițe, foarte multe drumuri județene”, a spus ministrul, potrivit Antena3 CNN.

Adrian Câciu a mai afirmat că cea mai mare investiție din mandatul său este deschiderea unei noi fabrici de anvelope, la Oradea.

„Este important că am atras această investiție în România, care voia să se localizeze fie în țara noastră, fie în Polonia.Am stat la masă cu reprezentanții Nokian Tyres, care se retrăgeau din Ucraina, și i-am convins să investească în România”, a declarat Câciu.

Ministrul Investițiilor a vorbit și despre uriașa datorie externă a României, care se ridică la peste 7,600 de euro pentru fiecare cetățean. Doar în 2023, în timpul mandatului miniștrilor Adrian Câciu și Marcel Boloș, suma împrumutată de România s-a ridicat la 40,6 miliarde de euro.

„Anul 2023 a fost anul cu cel mai mare vârf de plată din istoria României. Asta înseamnă că ai datorii din spate care ajung la scadență. Anul 2023 a avut scadență 120 de miliarde de lei, la care s-a adăugat deficitul public, adică datoria nouă. Suntem în acest tablou al împrumuturilor pentru că avem o datorie din spate. La acest moment, nu suntem într-o zonă de risc. Nu va plăti niciun cetățean. Această datorie va fi plătită și rostogolită până când România va ajunge la un nivel de suficiență încât să o poată plăti anticipat”, a mai adăugat ministrul.

Citește și: Când începe încărcarea cardurilor sociale la alimente! Ministrul Adrian Câciu a făcut anunțul mult așteptat de români