Ministrul Agriculturii, anunţ de ultimă oră despre ancheta Consiliului Concurenţei pe piaţa ouălor

Consiliul Concurenţei a declanşat, la începutul acestei săptămâni, o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din România, suspectând un cartel care a determinat creşterea artificială a preţurilor la finalul anului trecut. 
Romania TV
30 mart. 2018, 12:01
Ministrul Agriculturii, anunţ de ultimă oră despre ancheta Consiliului Concurenţei pe piaţa ouălor

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat vineri că nu comentează decizia Consiliului Concurenţei de a declanşa o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din România, precizând că aşteaptă răspunsul la o cerere adresată instituţiei încă de anul trecut.

„Eu nu comentez decizia, eu aştept răspunsul. Eu aştept Consiliul Concurenţei să îmi dea răspunsul la adresa pe care noi am înaintat-o şi ştiu că piaţa se reglează şi aţi văzut şi dumneavoastră că ea s-a reglat, iar în momentul în care au apărut produse s-a liniştit şi spaima aceasta că nu există şi se creează anumite momente Piaţa s-a liniştit şi vedeţi şi dumneavoastră acest lucru îmbucurător pentru că toţi se aşteaptă să avem un Paşte fericit, de acea să îl facem fericit”, a spus Petre Daea, la finalul unei dezbateri pe tema Politicii Agricole Comune.

Întrebat de jurnalişti despre respectarea Legii etichetării produselor congelate, acesta a menţionat că a rugat colegii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului să insiste asupra controalelor.

„Şi eu îmi pun de foarte multe ori întrebarea şi am rugat colegii de la ANPC să stăruim asupra controlului în aşa fel încât oamenii să fie cât mai bine informaţi şi cât mai bine protejaţi şi astfel să poată să aleagă. Deci să fie pe eticheta respectivă înscrise toate elementele care au compus acel produs şi condiţiile evidente pe care trebuie să le îndeplinească şi să urmeze apoi produsul respectiv”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Consiliul Concurenţei a declanşat, la începutul acestei săptămâni, o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din România, suspectând un cartel care a determinat creşterea artificială a preţurilor la finalul anului trecut, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliul Concurenţei să cerceteze care au fost cauzele creşterilor abrupte ale preţului ouălor în acea perioadă. Instituţia de concurenţă a efectuat o analiză preliminară, iar concluziile au condus la necesitatea unei investigaţii mai aprofundate.

„Autoritatea de concurenţă suspectează limitarea livrărilor de ouă de consum de către cei mai importanţi furnizori de ouă, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial preţurile produselor comercializate de aceştia”, spun oficialii Consiliului Concurenţei, în comunicat.

Analiza pieţei româneşti a ouălor, în contextul european actual, indică faptul că majorările de preţuri de la sfârşitul anului 2017 ar putea fi explicate de anumiţi factori conjuncturali, precum criza producţiei de ouă din anumite state membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea producţiei.

Cu toate acestea, însă, nu se poate explica amplitudinea creşterii preţurilor produselor autohtone: dacă în septembrie preţul ouălor în Romania era sub media UE (85,2%), în noiembrie acesta a crescut, depăşind media europeană (104%), susţine Consiliul Concurenţei.

În acelaşi timp, analiza autorităţii a arătat că au existat creşteri importante ale preţurilor de achiziţie de către comercianţi, cu 57% în medie în luna noiembrie faţă de luna septembrie 2017. Totodată, în acelaşi interval, preţurile de vânzare la raft au crescut şi ele, în medie, cu 49%.

Preţurile au mai scăzut de atunci. Conform datelor Comisiei Europene, în România, ouăle au fost mai ieftine cu 21,3% în luna ianuarie 2018, faţă de decembrie 2017.

„În cadrul investigaţiei, în perioada 6-22 martie, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile furnizorilor implicaţi şi la asociaţia din care aceştia fac parte, respectiv: Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România”, se mai arată în comunicat.

Furnizorii vizaţi de investigaţie reprezintă aproximativ 45% din producţia existentă de ouă din România, fiind cei care aprovizionează principalii comercianţi activi la nivel naţional, iar asociaţia din care aceştia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practici concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurenţei. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

În replică, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a susţinut că producătorii şi comercianţii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au asigurat doar 7% din producţia totală de ouă în anul 2017 şi 21,25% din producţia industrială.

De asemenea, cei vizaţi de controlul autorităţii de concurenţă au acoperit 28,31% din producţia de ouă realizată de membrii UCPR în anul 2017, în timp ce unul dintre furnizorii vizaţi nu este membru al Uniunii. UCPR reprezintă circa 80% din producţia de ouă de consum realizată în sistem intensiv industrial.

În luna noiembrie 2017, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, pentru AGERPRES, că a sesizat Consiliul Concurenţei
în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă.

„Am sesizat Consiliul Concurenţei pentru a analiza situaţia pe care am găsit-o în piaţă în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte. Cerem sprijinul Consiliului Concurenţei pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înţelegere între comercianţi, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenţei în care solicită instituţiei să analizeze scumpirea alimentelor”, a precizat Petre Daea.

 

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Video șoc cu momentul accidentului teribil de pe centura Bucureștiului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Limba cu cele mai multe cuvinte din lume: nu e vorba nici chineză, nici de germană
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pensionarii vizați de Bolojan. Li se taie din venituri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
O nouă declarație de război! Germania acuză China că a fost atacată
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă