Ministrul Agriculturii anunță măsura care i-ar putea salva pe agricultorii români. Cum ar fi influențat prețul alimentelor

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat vineri că în perioada următoare, Guvernul, va ieşi cu un act normativ prin care 50% din consumul de combustibil din anul 2022 va fi subvenţionat cu 2 lei pe litru.

25 aug. 2023, 15:06
Ministrul Agriculturii anunță măsura care i-ar putea salva pe agricultorii români. Cum ar fi influențat prețul alimentelor

”Fermierii au fost foarte afectaţi de când a început acest război absurd dar ce pot să vă asigur şi grupul de lucru constituit la nivelul Guvernului, atât din Ministerul Economiei cât şi Ministerul Transporturilor şi Ministerul Agriculturii, fermierii români în acest an nu vor avea probleme pentru tranzitul, pentru transportul de cereale”, a spus ministrul la Gândul.info.

Ministrul a mai spus că ”în perioada următoare, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, va ieşi cu un act normativ prin care 50% din consumul de combustibil din anul 2022 va fi subvenţionat cu 2 lei pe litru, plus subvenţia pe acciză de 1,56”.

”Practic 50% din consumul pe anul 2022, la partea vegetală, la fermierii români, va fi de 3,56 lei. Este o subvenţie foarte bună, care vine în sprijinul fermierilor români”, a precizat Barbu.

Citește și: Artificiul Guvernului pentru reducerea deficitului. Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor din septembrie 2023

Totodată, ministrul Barbu s-a arătat optimist în ceea ce privește producția pe anul agricol în curs. Acesta transmite că „avem un an agricol bun în ceea ce privește cultura de toamnă, însă vremea a afectat unele culturi de porumb și floarea soarelui”, punctează ministrul Agriculturii.

Ministrul a precizat pentru Gândul, că a avut o discuție cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowsk, prin care i-a solicitat acestuia prelungirea importurilor de cereale din Ucraina de la 15 septembrie până pe 31 decembrie 2023.

Totodată, Florin Barbu a cerut Comisiei Europene și un sprijin de de 30 €/tonă, pentru exportul cerealelor din porturile românești.

Citește și: Anunţ important pentru toţi românii care au facturi la Hidroelectrica