Ministrul Agriculturii: Zăpada ne va ajuta, dar trebuie să vedem dacă gerul nu a afectat viile

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat că ninsorile din ultimele săptămâni vor reface deficitul de apă înregistrat în sol ca urmare a secetei din jumătatea a doua a anului trecut, însă ministerul analizează în ce măsură gerul a afectat sectoarele viticol şi pomicol.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 09:19
Ministrul Agriculturii: Zăpada ne va ajuta, dar trebuie să vedem dacă gerul nu a afectat viile

Sunt plusuri şi minusuri (în ceea ce priveşte efectele ninsorilor, n.r.). Probabil că zăpada care a venit şi care încă vine în Transilvania reface deficitul de apă din sol şi este un lucru foarte bun. Pe de altă parte, la ora actuală facem nişte analize dacă gerul care a fost înainte de viscol a afectat sectorul de vie şi de pomicultură şi facem evaluări să vedem dacă din topirea zăpezii vom avea situaţii de inundaţii în zonele care au sistemele de secare”, a declarat Fuia, după o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

România s-a confruntat în a doua jumătate a anului trecut cu o perioadă secetoasă, care în opinia specialiştilor din agricultură ar putea avea ca efect scăderea producţiei vegetale, ceea ce pune în pericol creşterea economică.

Agricultura a avut în 2010 o pondere în PIB de 5,7% în 2010, de la 6,1% în 2009 şi 6,3% în 2008.