Ministrul Agriculturii: Magazinele au suficiente alimente pe rafturi înainte de Paşte

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține faptul că magazinele alimentare nu vor mai avea rafturile goale, așa cum s-a întâmplat la începutul pandemiei de coronavirus, deoarece acum producătorii și procesatorii au stocuri foarte mari de produse.

RomaniaTV.net
14 apr. 2020, 15:50
Ministrul Agriculturii: Magazinele au suficiente alimente pe rafturi înainte de Paşte

În săptămâna dinaintea Paștelelui, vor fi suficiente alimente în magazine, iar prețurile produselor alimentare ale producătorilor români nu vor mai crește. De asemenea, vor fi prețuri mai mari la produsele alimentare importate, susține Adrian Oros, într-un interviu pentru Libertatea.

Citește și: STARE DE URGENŢĂ prelungită cu 30 de zile în România. Klaus Iohannis: „Am emis decretul”. Care sunt noile restricţii

Ministrul agriculturii a precizat faptul că acum se monitorizare din două în două zile, în marile lanțuri de magazine și în piețe, iar situația arată că sunt mulți producători și procesatori români care au cantități foarte mari de produse alimentare.

”În prima săptămână după declararea stării de urgență, rafturile erau aproape goale și prețurile au crescut semnificativ. Acum, ne confruntăm cu altă situație. Producătorii și procesatorii români au stocuri foarte mari și nu se mai vinde aproape nimic” , a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru Libertatea.

Ministrul are și explicația, mai exact dacă în prima săptămână s-au cumpărat volume mult mai mari, este normal ca românii încă să trăiească din acele provizii.

„Dacă în prima săptămână s-au cumpărat volume de patru, cinci ori mai mari, era de așteptat ca oamenii să trăiască acum din acele depozite pe care le-au făcut. Nu sunt probleme de producție sau de aprovizionare, dar s-a schimbat comportamentul de cumpărare, care ar putea să afecteze echilibrul foarte fragil producător – procesator – consumator” ,  a mai spus Oros.

De asemenea, prețurile la produsele alimentare au scăzut în luna aprilie, după creșterea din martie. În prima săptămână de la declanșarea stării de urgență, rafturile magazinelor erau de cele mai multe ori goale, iar prețurile au simțit o creștere semnificativă la produsele de bază, din import și export.

Ulterior, multe dintre produsele alimentare au revenit la prețurile anterioare măsurilor restrictive, iar unele chiar au prețuri mai mici, spune ministrul agriculturii. Scăderea prețurilor este datorată și stocurilor foarte mari de produse alimentare, în special ale producătorilor care distribuiau în rețeaua hotelurilor, restaurantelor și în sistem catering. 

„Vorbim despre lapte, produse din lapte, piept de pui, carne de vită, care era destinată aproape exclusiv HoReCa, carne de pasăre, legume de sezon. Sunt stocuri foarte mari pe care aceștia nu reușesc să le vândă”, explică ministrul.

De asemenea, ministrul agriculturii susține faptul că piețele din România rămân deschise este o măsură necesară, însă cu obligarea respectuării regulilor de distanțare socială, a dezinfectării suprafețelor și cu purtarea echipamentelor de protecție. 

”Cei de la Administrația Piețelor trebuie să se asigure ca doar un anumit număr de persoane să aibă acces în piețele agroalimentare în același timp, toată lumea să poarte măști și mănuși. Regulile acestea trebuie respectate, iar piețele trebuie să rămână deschise” , a declarat ministrul.