Ministrul Agriculturii, despre schema de ajutor pentru fermierii şi transportatorii români: „Este un fel de compensație, o formă de sprijin”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre soluțiile la care s-a ajuns după negocierile cu fermierii și transportatorii români.

04 feb. 2024, 23:30
Ministrul Agriculturii, despre schema de ajutor pentru fermierii şi transportatorii români: „Este un fel de compensație, o formă de sprijin”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că e foarte încrezător că revendicările fermierilor și transportatorilor vor fi rezolvate repede. Ministrul a precizat și care sunt schemele de ajutor aprobate pentru a-i sprijini.

„Discuțiile le-am avut atât cu protestatarii din zona Afumați, cât și cu fermierii care sunt în forme asociative. Vorbim la nivel național de aproape nouă milioane de hectare care sunt incluse în aceste forme asociative. S-au încheiat două procese verbale atât cu fermierii din zona de Afumați, cât și cu formele asociative. În momentul de față toate reglementările care au fost trecute în acele procese verbale au intrat în ședințele de guvern și ele au fost aprobate ca și acte normative.

Săptămâna aceasta avem ultima ședință pe procesele verbale pe care le-au cerut protestatarii. Este vorba de creditul fermierului, un credit foarte bun cu o dobândă de 1,95/%. ROBOR-ul și toate alte cheltuieli sunt achitate de către Ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe. Este un fel de compensație, o formă de sprijin”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu la Antena 3 CNN.

Citește și Victor Ponta: „Bucureștiul e un oraș de care se bate joc. Nicușor Dan e un primar pe care eu l-aș pune să-mi parcheze mașina. Dar ar lovi-o în parcare”

Florin Barbu: „Piaţa de cereale s-a dezechilibrat după începerea războiului în Ucraina”

„În momentul de faţă ştim foarte bine că atunci când a început războiul în Ucraina, Rusia a început acest război absurd în Ucraina, practic piaţa de cereale la nivel mondial s-a dezechilibrat. Practic o tonă de grâu în anul în care a fost acest război, era undeva la 1,8 lei pe kilogram, asta înseamnă 1800 de lei pe tonă şi după reglarea tuturor lucrurilor care s-au întâmplat atât în piaţa mondială de cereale, preţul cerealelor în momentul de faţă este undeva la 0,9 lei.

Dar cred că atât cei care aduc contracte către fermieri, vorbim de contractele Future pe care le aduc către fermieri să fie încheiate până la sfârşitul lunii februarie, cred că preţurile cerealelor vor creşte şi bineînțeles fermele din România cu toate formele de sprijin pe care noi le avem deja publicate în Monitorul Oficial, vorbim aici de un grant de 100 de euro pentru toate culturile din toamna anului 2022, 100 de euro pe hectar, în sectorul zootehnic vorbim de 100 de euro pe cap de animal şi în sectorul suine 100 de euro pe UVM. (…) Plăţi directe către fermieri în anul 2024 vor fi de 3,3 miliarde de euro. Pe lângă aceste plăţi directe, granturi către fermierii români”, a mai spus ministrul Agriculturii Florin Barbu.

Citește și George Simion vrea introducerea serviciului militar obligatoriu: „Avem stipulat în programul de guvernare AUR”