Ministrul Andrei GEREA vrea să fie membru CSAT. Şeful de la Energie a întocmit şi proiectul de lege

Ministrul Energiei vrea să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Andrei Gerea a redactat un proiect de lege în care ministrul Energiei, funcţie pe care o deţine, este inclus pe lista miniştrilor membri ai CSAT. Proiectul a fost postat pe site-ul ministerului. 

20 apr. 2015, 14:44
Ministrul Andrei GEREA vrea să fie membru CSAT. Şeful de la Energie a întocmit şi proiectul de lege

Potrivit legislaţiei în vigoare, ministrul Energiei nu este membru al CSAT.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt, în momentul de faţă, potrivit site-ului Preşedinţiei: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.

Până în decembrie 2014, activitățile legate de domeniul energiei erau derulate prin Departamentul pentru Energie, în cadrul Ministerului Economiei. În decembrie, prin OUG 86/2014, domeniul energiei a fost desprins de Ministerul Economiei fiind înființat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

CITEŞTE ŞI Andrei Gerea către PNL: Când încercaţi să daţi cu pietre, uitaţi-vă în oglindă. Ce a replicat Ludovic Orban

În acest context, Andrei Gerea cere ca şi el să fie cooptat în CSAT.

Astfel, proiectul de lege pe care îl iniţază propune modificarea si completarea Legii nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii astfel încât „membrii Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii sunt: ministrul apãrãrii naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, comerțului și turismului, ministrul energiei, întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională”.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, în acest moment, Legea 415/2002 privind funcționarea CSAT prevede că membrii sunt „ministrul Apărării Naționale, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Industriei și Resurselor, ministrul Finanțelor Publice, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informații Externe, șeful Statului Major General și consilierul prezidențial pentru securitate națională„.

„Prin Hotărârea Guvernului nr. 42/2015 s-a aprobat organizarea și funcționarea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Art.3 alin. (1) lit. A pct. 16 din Hotărârea Guvernului nr. 42/2015 prevede că în realizarea functiilor sale ministerul exercită atribuții, și anume întocmirea și prezentarea de informări, rapoarte și propuneri de activități Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Astfel, se impune participarea ministrului energiei, întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri la ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în calitate de membru”, se arată în proiect.