Ministrul Apărării american, James Mattis, a condamnat folosirea armelor chimice

Utilizarea armelor chimice în Siria este 'pur şi simplu impardonabilă', a declarat joi ministrul american al Apărării, James Mattis, reamintind de loviturile aeriene lansate ca represalii împotriva regimului sirian, în urmă cu un an.

12 apr. 2018, 17:19
Ministrul Apărării american, James Mattis, a condamnat folosirea armelor chimice

‘Unele lucruri sunt pur şi simplu impardonabile, inadmisibile, şi ele sunt nu numai împotriva Convenţiei internaţionale privind armele chimice, ci şi împotriva întregii umanităţi’, a afirmat Mattis, audiat în Congres cu privire la poziţia Statelor Unite privind recentul atac chimic din Siria.

Şeful Pentagonului a recunoscut că nu are nicio ‘dovadă’ a folosirii armelor chimice pe 7 aprilie în oraşul sirian Douma, de lângă Damasc, în care cel puţin 40 de persoane au fost ucise, ‘deşi există numeroase semne în mass-media şi pe reţelele sociale că ar fi fost folosit clor sau gaz sarin’.

El a refuzat să ofere detalii despre ‘o eventuală decizie a comandantului-şef (preşedintele Donald Trump) legată de ultimul atac (cu arme chimice din Siria), care este pur şi simplu de neiertat”.

Citeşte şi Statele Unite trimit rachete asupra Siriei. Niciun avion nu mai zboară deasupra ţării

‘Nu vreau să discut despre situaţia actuală deoarece am datoria confidenţialităţii faţă de aliaţii noştri din cauza naturii sensibile a operaţiunilor militare şi a obligaţiei de a le păstra secrete’, a adăugat Jim Mattis.

Preşedintele american Donald Trump a scris joi pe Twitter că va lansa un atac ‘foarte curând sau deloc foarte curând’ în Siria ca răspuns la presupusul atac chimic din Ghouta Orientală.