Ministrul Apărării, atac dur la adresa lui Putin: ”Este o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euro-atlantică”

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat, la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre ale UE, care a avut loc marți și miercuri, la Stockholm. Cu această ocazie, oficialul a reiterat sprijinul României pentru Ucraina şi Republica Moldova în fața agresiunii rusești.

10 mart. 2023, 11:51
Ministrul Apărării, atac dur la adresa lui Putin: ”Este o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euro-atlantică”

Ministrul Apărării, atac dur la adresa lui Putin. Ministrul Apărării a participat o dezbatere complexă privind impactul global și consecinţele războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi perspectivele angajamentului Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.

Citește și Angel Tîlvăr este noul ministru al Apărării. Klaus Iohannis a semnat decretul

Ministrul Apărării, atac dur la adresa lui Putin

„Am avut o întâlnire care a reafirmat unitatea europeană în ceea ce priveşte solidaritatea cu Ucraina”, a spus Angel Tîlvăr, potrivit al unui comunicat al MApN.

Cu această ocazie, ministrul a condamnat agresiunea militară rusă împotiva Ucrainei.

„Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, evidenţiind că această acţiune constituie o ameninţare pentru arhitectura de securitate europeană şi euro-atlantică. Am salutat rolul important al Uniunii Europene şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce priveşte eficienţa Instrumentului European pentru Pace, şi relevanţa misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în Ucraina (EUMAM)”, a spus ministrul român.

Ministrul român a evidenţiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre și a subliniat nevoia sprijinirii Republicii Moldova în faţa ameninţării Federaţiei Ruse, prin consolidarea rezilienţei.

„Considerăm că acest instrument este extrem de important pentru sprijinirea nu numai a Ucrainei, ci şi a statelor expuse din regiunea Mării Negre, precum Republica Moldova. Au fost deja adoptate două măsuri de asistenţă în valoare de 47 de milioane de euro în beneficiul Guvernului de la Chişinău”, a declarat ministrul Apărării.

Mai mult, Angel Tîlvăr a vorbit şi despre necesitatea unei abordări integrate a influenţelor străine maligne, dintr-o perspectivă mai largă de securitate. În acest sens, a subliniat „importanţa unei comunicări eficiente pentru a contracara propaganda diferiţilor actori internaţionali la adresa UE şi a statelor europene”.

Potrivit MApN, ministrul a evidenţiat relevanţa unor măsuri adaptate cerinţelor partenerilor pentru a asigura un sprijin real şi pentru maximizarea acţiunii externe a UE.

Totodată, în cadrul aceleiași întâlniri, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al UE, Josep Borrell, a evidenţiat angajamentele operaţionale şi acţiunile Uniunii Europene în Balcanii de Vest, Republica Moldova şi Africa, precum şi provocările influenţelor străine amplificate de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse.

 

Citește și Ministrul Apărării, despre intenția lui Putin de a lansa un atac asupra NATO: ”Nu este exclus să folosească o armă nucleară tactică”