Angel Tîlvăr este noul ministru al Apărării. Klaus Iohannis a semnat decretul

Angel Tîlvăr este în prezent senator PSD și președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

31 oct. 2022, 18:33
Angel Tîlvăr este noul ministru al Apărării. Klaus Iohannis a semnat decretul

UPDATE. Decretul prin care Angel Tîlvăr a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial. Noul ministru al Apărării a depus luni seară  jurământul de învestitură în funcţie într-o ceremonie scurtă care a avut loc la Palatul Cotroceni.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, luni seară, că, în această perioadă complicată, marcată de ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, România rămâne ferm angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin. Acesta a apreciat că experienţa noului ministru al Apărării va fi de ajutor în atingerea obiectivelor de ţară. ”Îi doresc bun venit în echipa noastră guvernamentală domnului ministru al Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. Experienţa domniei sale ca preşedinte al delegaţiei Palamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO şi cea de reprezentant în forul legislativ pentru mai multe mandate sunt argumente solide pentru preluarea portofoliului apărării”, a transmis, luni seară, premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, în această perioadă complicată, marcată de ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, România rămâne ferm angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin, ca un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice.

”Mult succes domnului ministru Angel Tîlvăr”, a mai transmis premierul.  Noul ministru al Apărării a depus jurmământul, luni seară, la Palatul Cotroceni.

UPDATE. Angel Tîlvăr va depune jurământul la Cotroceni, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care este numit ministrul al Apărării naţionale

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis, luni, președintelui Klaus Iohannis propunerea PSD pentru Minisrerul Apărării, în persoana lui Angel Tîlvăr.

 

UPDATE: Senatorul PSD Angel Tîlvăr, votat de conducerea partidului pentru a fi numit ministru al Apărării, a declarat luni, la sediul central al formațiunii, întrebat fiind despre faptul că tatăl său a fost șef al contrainformatiilor din Vrancea pe vremea comunismului, că speră ca dosarele de cadre să fie mai puțin importante decât activitatea unei persoane.

Întrebat dacă el consideră că funcția pe care a deținut-o tatăl său ar putea influența decizia lui Klaus Iohannis de a-l accepta la Ministerul Apărării, Angel Tîlvăr a răspuns: „Mi-as dori foarte mult sa traiesc intr-o tara in care dosarele de cadre sa fie mai putin importante decat activitatea fiecaruia si ca prin munca pe care o fac sa demonstrez ca orice cetetean al acestei tari e dispus sa puna umarul la progresul acestei tari. Nu stiu (ce decizie va lua seful statului, n.red.), e libertatea domniei sale sa aleaga”.
„La estul Romaniei exista o situatie de securitate cauzata de invazia unui stat sveran de catre Rusia lui Putin, invazie neprovocata si nejustificata”, a mai declarat Tîlvăr, propus de PSD să preia Apărarea după demisia lui Vasile Dîncu. El a adăugat că principala preocupare a sa va fi să se asigure că românii își pot duce viața cu „calm, normalitate”, în actualul context.

Tîlvăr a menționat că pe lângă alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare, vrea să colaboreze cu parlamentarii pentru „a ușura condițiile de muncă” ale angajaților din „arhitectura de apărare”.

Consiliul Politic Naţional al PSD l-a votat, luni, în unanimitate, pe senatorul Angel Tîlvăr (60 de ani), drept propunere a formațiunii pentru funcția de ministru al Apărării, demnitate ocupată interimar de premierul Nicolae Ciucă după demisia fostului ministru Vasile Dîncu. Tîlvăr a obținut votul unanim al membrilor din CPN al PSD, au precizat surse din ședință.

Angel Tîlvăr, propunerea PSD pentru Ministerul Apărării – SURSE
Timp de 20 de ani parlamentar de Vrancea, Angel Tilvăr a mai fost în 2015 ministru-delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. El este președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Este doctor în științe umaniste, a terminat facultatea de limbi străine și a urmat cursuri la Colegiul Național de Apărare, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român.

Parlamentar din 2004, deputat și senator, Angel Tîlvăr este de profesie profesor de limba engleză. În politică a fost promovat de organizația PSD Vrancea, condusă la vremea respectivă de Marian Oprișan. De menționat ar fi că tatăl lui Angel Tîlvăr a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea.

Potrivit CV-ului său publicat pe pagina Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr a terminat Facultatea de limbi străine. Este de profesie profesor de engleză dar a continuat studiile la Colegiul Naţional de Apărare – post universitar, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” – post universitar dar și la Institutul Diplomatic Român – post universitar.

De ce a fost nevoit Vasile Dîncu să-și dea demisia, de fapt. Dezvăluiri din PSD

A fost profesor în perioada 1985-2004 și ales senator de Vrancea în 2004. Și-a continuat activitatea parlamentară, fiind ales deputat în 2008. După expirarea mandatului este ales senator de Vrancea la alegerile parlamentare din 2020.

În octombrie 2020, Angel Tîlvăr (după ce la susținut pe Marcel Ciolacu îentru șefia PSD) a fost numit președinte interimar al PSD Vrancea. Inițial, Marian Oprișan fusese destituit prin votul conducerii centrale a PSD după ce a pierdut alegerile pentru președinția Consiliului Județean.

Potrivit declarației de avere depusă pe site-ul Senatului nu deține nicio casă sau teren, are în schimb două mașini un Hyundai Santa Fe, un Ford Fusion și o șalupă Laguna. Are în conturi și depozite bancare suma de 110.000 lei și un depozit în valuta- 35.379 euro . La capitolul datorii și credite are de returnat suma de 126.300 lei.

În ceea ce privește veniturile Angel Tîlvăr a câștigat în 2021 potrivit declarației de avere 141.636 RON.