Ministrul Apărării, clarificări legate de pensiile militare: „Algoritmul de calcul nu se schimbă”

Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării Naţionale, a explicat la România TV că algoritmul de calcul al pensiilor militarilor va rămâne neschimbat, dar că vor fi făcute o serie de "corecţii" la pensiile foarte mari, de peste 30.000 de lei.

RomaniaTV.net
30 iul. 2017, 17:34
Ministrul Apărării, clarificări legate de pensiile militare: „Algoritmul de calcul nu se schimbă”

Adrian Ţuţuianu a apreciat că nu este normal să existe pensii mult mai mari decât salariile din timpul activităţii şi a subliniat că nu se pune problema de tăieri de pensii, ci de corecţii acolo unde ar putea fi cazul. „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, pentru a lămuri conceptele cu care operăm. Nu există nicio intenţie a Guvernului de a tăia pensii, dar există o analiză privind pensiile care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Există magistraţi care au pensii de 30-35.000 de lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare şi al celor pentru alte structuri de siguranţă naţională va fi păstrat. Dacă se vor face anumite modificări pe legea pensiilor militare, nu vor intra în vigoare peste noapte. Oamenii vor avea posibiltatea să aleagă fie rămânerea în sistem, fie pensionarea pe legea veche”, a spus ministrul Apărării.

„Sunt 78.000 de pensionari cuprinşi în acest sistem. În armată, pensia medie este de 3.200 de lei, dar sunt ş situaţii care nu sunt normale. Primele o sută de pensii sunt cuprinse între 15.000 şi 35.000 de lei, cele mai mari sunt ale magistraţilor militari. Putem face anumite calcule si sa tragem o concluzie. Vom face corectiile necesare pentru situaţiile care nu sunt normale. Legile în vigoare vor rămâne şi în viitor. Este prematur să discutăm despre o posibilă plafonare, am discutat doar despre principii”, a explcat Ţuţuianu.