Ministrul Apărării de la Kiev a declarat în Parlament că Rusia ar putea invada Ucraina, luna viitoare. Moscova a trimis deja aproape 100.000 de soldaţi la graniţă

Rusia a comasat peste 94.000 de militari în apropiere de frontierele cu Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, apreciind că momentul cel mai probabil în care Moscova ar putea să declanşeze o ofensivă la scară largă va fi la sfârşitul lunii ianuarie.

03 dec. 2021, 13:48
Ministrul Apărării de la Kiev a declarat în Parlament că Rusia ar putea invada Ucraina, luna viitoare. Moscova a trimis deja aproape 100.000 de soldaţi la graniţă

Serviciul nostru de informaţii (al armatei/GUR) analizează toate scenariile, inclusiv cele mai nefavorabile, apreciind că există probabilitatea unei escaladări la scară largă din partea vecinului nostru, Rusia„, a afirmat Reznikov, invitat la raport în Rada Supremă (parlamentul unicameral) în cadrul „Orei guvernului”.

El a menţionat că – potrivit informaţiilor de care dispune – „momentul cel mai probabil când se va ajunge la finalizarea pregătirilor pentru escaladare este sfârşitul lunii ianuarie„.

Vreau să subliniez că escaladarea este un scenariu posibil, dar nu obligatoriu, iar sarcina noastră este să-l prevenim. Cu cât lucrăm mai bine, singuri şi cu partenerii, cu atât riscul escaladării se va diminua„, a afirmat ministrul ucrainean al apărării, citat de Ukrinform şi preluat de Agerpres.

Citeşte şi Şeful spionajului militar de la Kiev vorbeşte despre iminenţa unui război. Rusia se pregăteşte să atace Ucraina până la sfârşitul lunii ianuarie

Trebuie să facem în aşa fel încât preţul escaladării să fie inacceptabil pentru agresor, a adăugat el, subliniind că Ucraina este „mult mai interesată de scenariul politic şi diplomatic de soluţionare a conflictului” din Donbas, unde Rusia susţine separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene din 2014.

Rusia pretinde că nu poate dezamorsa tensiunile pentru că Ucraina vrea să preia „cu forţa” controlul asupra teritoriilor controlate în prezent de separatişti în Doneţk şi Lugansk.

În principiu, nu pot exista provocări violente din partea noastră. În acelaşi timp, nu există nicio modalitate de a ‘pacifica agresorul’. Dacă va fi necesar, Ucraina va riposta„, a declarat Oleksii Reznikov.

Ucraina şi aliaţii săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile mocnite din Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.

Pe parcursul acestui an, Rusia a folosit tactica unor valuri bizare: îşi concentrează trupele în apropierea graniţelor ucrainene, apoi le retrage în locurile de desfăşurare permanentă, lăsând echipamentul în urmă. Acest lucru permite inamicului să reducă timpul de desfăşurare, a declarat ministrul Reznikov, citat de Ukrinform.

În aprilie şi septembrie a.c., Rusia a comasat la frontiera cu Ucraina peste 50 de grupuri tactice de batalion, a indicat ministrul ucrainean, precizând că, la ora actuală, armata rusă are la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea („temporar ocupată”, aşa cum numeşte Kievul peninsula anexată de Rusia) 41 de grupuri tactice de batalion în stare de pregătire de luptă, dintre care 33 îşi au baza în regiune, iar 8 au fost trimise suplimentar în Crimeea.

Numărul aproximativ de trupe ruseşti, comasate în apropierea frontierelor cu Ucraina în Crimeea, care pot fi folosite pentru escaladare este estimat în prezent la 94.300 de soldaţi, a indicat Reznikov, adăugând că la ora actuală Rusia a început exerciţiile militare de iarnă, astfel că în apropierea Ucrainei s-au intensificat activităţile de camuflaj ale trupelor ruse şi de recunoaştere. Săptămâna trecută, grupările motorizate din Briansk şi Smolensk au fost întărite cu noi tancuri şi maşini blindate venite din alte districte militare ale ţării.

Citeşte şi Belarus ameninţă cu războiul, în legătură cu situaţia de la graniţă. „Vecinii noştri de la Vest, mai ales Polonia, sunt pregătiţi de un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa”

Ministrul ucrainean nu a exclus în acest context ca Rusia să trimită în Marea Neagră două mari nave de desant din cadrul flotelor sale din Baltica şi Mediterana pentru a creşte la nouă numărul lor în regiune, ceea ce ar permite Moscovei desantarea a încă 3.000 de soldaţi şi a 250 de vehicule blindate.

Astfel, evaluările Kievului şi ale partenerilor săi cu privire la riscurile unei escaladări la scară largă coincid, iar dacă va fi necesar vor fi întreprinse acţiuni proactive, a afirmat ministrul ucrainean al apărării, lansând cu toate acestea un apel la calm.