Belarus ameninţă cu războiul, în legătură cu situaţia de la graniţă. „Vecinii noştri de la Vest, mai ales Polonia, sunt pregătiţi de un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa”

Belarus a ameninţat vineri că va ”riposta dur” oricărui atac îl vizează şi a denunţat desfăşurarea unor efective militare importante de către Polonia la frontiera belaruso-poloneză, în toiul crizei migraţiei.

12 nov. 2021, 20:33
Belarus ameninţă cu războiul, în legătură cu situaţia de la graniţă. „Vecinii noştri de la Vest, mai ales Polonia, sunt pregătiţi de un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa”

„Se pare că vecinii noştri din Vest, mai ales Polonia (…), sunt pregătiţi să declanşeze un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa”, a declarat ministrul Apărării din Belarus, Viktor Hrenin. „Forţele armate ale Belarusului sunt pregătite să riposteze dur oricărui atac”, a avertizat acesta el.

Mii de migranţi care vor să ajungă în Uniunea Europeană (UE) sunt blocaţi de mai multe zile la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Citeşte şi Împuşcături la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Situaţia devine tot mai tensionată, sunt aşteptate noi confruntări între militari şi migranţi

În faţa acestui aflux, Polonia, un stat membru UE şi al spaţiului Schengen, a desfăşurat aproximativ 15.000 de militari şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată.

În acest context, Bruxellesul – care acuză Minsul de orchestrarea acestui aflux migratoriu cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni occidentale impuse regimului lui Aleksandr Lukaeşnko în urma reprimării opoziţiei – agită ameninţarea unor noi sancţiuni, care ar putea fi anunţate săptămâna viitoare.

”Limbajul ultimatumurilor, ameninţărilor şi şantajului este inacceptabil”, avertizează Viktor Hrenin. ”Tentative de a ne intimida sau de a ne acuza fără fundament ne obligă să reacţionăm în mod adecvat faţă de această situaţie”, a ameninţat el, dând asigurărică forţele armate belaruse pot ”asigura securitatea ţării, dacă este necesar, împreună cu principalul nostru aliat strategic Rusia”, scrie politikahaber.org.

Rusia este principalul aliat al Belarusului şi a efectuat vineri manevre militare împreună cu armata belarusă în apropiere de frontieră. Zborul superbombardierelor rusești TU-160 – capabile să arunce bombe nucleare – a fost descris ca fiind „foarte îngrijorător” de Uniunea Europeană. „Monitorizăm situația, iar informațiile pe care le-am adunat până acum sunt destul de îngrijorătoare”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Citeşte şi Stare de urgenţă la graniţele UE. Sute de migranţi aflaţi sub controlul unor belaruşi înarmaţi sunt gata să ia cu asalt graniţa Poloniei VIDEO