Ministrul Apărării, întrebat dacă va fi război în România: Nu, pentru că avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum

Ministrul Apărării exclude extinderea conflictului şi afirmă că România deţine radare de nivel tehnologic foarte ridicat, pentru depistarea dronelor militare, dar există o serie de limitări care ţin de ”factori obiectivi” în ceea ce priveşte detectarea acestora

03 ian. 2024, 00:00
Ministrul Apărării, întrebat dacă va fi război în România: Nu, pentru că avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum
Ministrul Apărării, despre resturile de drone rusești găsite în Deltă!

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că, după ”un an complicat” din punctul de vedere al securităţii, anul care a început va aduce noi ”provocări”. Întrebat dacă va fi război şi în România, ministrul Apărării răspunde negativ, explicând că ”avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum”.

”A fost un an complicat din punct de vedere securitar, pe care îmi place să cred că România l-a trecut cu bine. Într-adevăr, vor fi provocări (…) sunt lucruri care ţin de efectele invaziei neprovocate şi profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva unui stat suveran, împotriva Ucrainei, iar România, ca parte a celei mai puternice alianţe politico-militare, şi-a adus contribuţia la menţinerea unui climat de stabilitate şi de pace şi în zonă, dar şi în ţara noastră”, a declarat Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat Antena 3 şi difuzat marţi seară.

Război în Ucraina. Atac masiv cu rachete asupra Kievului, au pornit sirenele de război: „Rămâneţi în adăposturi, alte rachete se îndreaptă spre voi”

Întrebat dacă va fi război şi în România, ministrul Apărării a răspuns negativ. ”Nu. Nu, pentru că avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum. Pe de altă parte, cred că facem ceea ce trebuie şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere militar pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Şi nu întâmplător am spus şi din punct de vedere politic, pentru că România, iată, având aceste atribute importante şi anume stabilitate şi predictibilitate politică, a generat şi în rândul aliaţilor noştri un nivel de încredere care să ne permită, pe de o parte, să ne aducem contribuţia la apărarea colectivă, pe de altă parte să avem parte de sprijin şi atenţie în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor şi securitatea României”, a spus ministrul, în acest context.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că autorităţile române au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor precum cele semnalate anul trecut, când drone folosite în războiul din Ucraina au căzut pe pământ românesc sau au intrat în spaţiul aerian al României. Ministrul subliniază că, deşi România deţine echipamente performante pentru depistarea unor astfel de aparate de zbor, există o serie de limitări în ceea ce priveşte capacitatea de detectare, limitări care sunt date de factori obiectivi.

Ministrul Apărării a afirmat că, după incidentele semnalate anul trecut, când drone provenite din conflictul din Ucraina au căzut pe pământ românesc, autorităţile au luat măsuri pentru a putea ”genera siguranţa” pentru ca cetăţenii români care locuiesc în zona de la gurile Dunării să nu fie afectaţi.

”Sunt elemente concrete care evident că au fost în atenţia noastră şi pe care am încercat să le gestionăm în aşa fel încât de la zi la zi, de la eveniment la eveniment, nivelul de atenţie, de alertă de prevenire şi de combatere a posibilelor efecte să fie unul ridicat. După cum ştiţi, Marea Neagră, dar şi gurile Dunării, pentru că toată lumea spune că accesul pe Marea Neagră se face prin strâmtori, dar accesul pe Marea Neagră se face şi prin Dunăre, care capătă o importanţă strategică foarte mare, acest acces ne-a determinat să mărim prezenţa noastră în aşa fel încât să putem supraveghea mai bine braţele Dunării, mă refer în primul rând la Chilia, unde au fost evenimente. (…) Noi am luat măsurile care au fost considerate necesare în aşa fel încât să putem preveni şi să putem acţiona imediat dacă acest lucru se mai întâmplă”, a declarat Angel Tîlvăr, marţi seară, la Antena 3.

Ministrul a spus că între localitatea românească Plauru şi cel mai apropiat port ucrainean este ”o distanţă relativ mică”, că ”această distanţă relativ mică face ca posibilitatea unor incidente să existe”, iar în acest context autorităţile române au luat măsuri pentru a acţiona imediat dacă astfel de drone ajung în spaţiul aerian românesc.

Zelenski, despre criza cerealelor: „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu”

”Avem echipamentele necesare, dar trebuie să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce priveşte limitările care sunt din punct de vedere al depistării lor pentru că materialele din care sunt făcute reflectă puţin undele radio, altitudinea la care zboară sau la care au zburat în aşa fel încât nu au putut fi detectate chiar în locul în care incidentul a avut loc… altitudinea aceasta este… Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi care sunt valabili pentru absolut orice fel de echipament ai avea. Deci noi avem în dotare radare care sunt de nivel tehnologic foarte ridicat, dar există o serie de limitări. Noi am dublat cu mărirea numărului de puncte de observaţie, cu capacitatea de a colecta din rândul populaţiei informaţii care să ne permită să luăm deciziile care ar putea fi cele mai potrivite, cu o mai bună colaborare interinstituţională între Garda de Coastă, Poliţia de Frontieră şi MApN. Deci sunt o serie de lucruri pe care le-am făcut şi cred eu că au crescut nivelul de siguranţă”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Conform acestuia, amenajarea de adăposturi, generarea de alarme, dar şi instruirea reprezentanţilor autorităţilor locale fac parte din planul de măsuri adoptat pentru prevenirea acestor evenimente.

Tîlvăr, despre bugetul MApN: Aceşti 2% care au stârnit discuţii, dezbateri, la momentul acela, au făcut posibil ca la momentul acesta să avem Patriot, să avem HIMARS, echipamente pe care foarte mulţi şi le doresc

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că bugetul de care ministerul a beneficiat în ultimii ani a permis cumpărarea de echipamente militare performante pe care acum alte state şi le doresc. El anunţă că România va cumpăra şi ”alte echipamente de tip asemănător”, subliniind că la nivel mondial cererea de echipament militar a crescut foarte mult.

”Este un moment în care toată lumea este în căutare de echipamente militare. (…) Este nevoie urgentă şi de muniţie, este nevoie şi de echipamente, pentru că aşa stau lucrurile. Faptul că Ucraina a primit ajutor din partea multor state a generat în statele respective nevoie de a-şi completa stocurile. Problema pe care o avem acum este că cererea a crescut exponenţial, în timp ce capacitatea de producţie a rămas aproximativ aceeaşi, în ciuda eforturilor. Eu ştiu că sună ciudat să spui că plăteşti, achiziţionezi un echipament militar care urmează să-ţi fie livrat după o anumită perioadă, în condiţiile în care trebuie să fim cât se poate clari şi de sinceri cu telespectatorii, România are mai multe provocări, legate de situaţia socială, de educaţie ş.a.m.d. Evident că ţara trebuie să-şi prioritizeze felul în care cheltuieşte banii publici. Din fericire pentru ministerul pe care îl conduc, timp de şase ani noi am avut 2%, aceşti 2% care au stârnit discuţii, dezbateri la momentul acela, au făcut posibil ca la momentul acesta să avem Patriot, să avem HIMARS, echipamente pe care foarte mulţi şi le doresc, noi le avem, dar urmează să achiziţionăm şi altele de tip asemănător”, a afirmat Angel Tîlvăr într-un interviu difuzat, marţi.

Ministrul Apărării a precizat că primele trei avioane F-16 au fost deja livrate României, urmând a fi livrate peste 30 de astfel de aeronave, în funcţie de o planificare, până în 2025.

Angel Tîlvăr a catalogat drept ”greşită” ideea că avioanele F-16 sunt învechite sau ”ieşite din standarde”, arătând că acesta ”este un avion care va fi prezent în Europa mulţi ani de aici încolo”.

În ceea ce priveşte avioanele F-35, Tîlvăr a spus că ”ţări NATO cu pretenţii nu au avut acces până acum la acest echipament”.

Ministrul Apărării a afirmat, de asemenea, că România are capacitatea de implementa proiectul privind instruirea piloţilor militari.

Angel Tîlvăr anunţă că state precum Slovenia, Italia şi Spania vor trimite militari în România

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, anunţă că anul acesta va creşte prezenţa militarilor străini în România, în urma unor discuţii pe care le-a avut cu oficiali din Slovenia, Italia şi Spania. Ministrul precizează că, pe de altă parte, România a crescut prezenţa militară în străinătate, în zone precum Kosovo sau Bosnia Herţegovina.

”Din punctul de vedere al prezenţei militare, pe lângă militarii americani pe care îi avem la Mihail Kogălniceanu, avem la Cincu militari din Franţa, avem 1.700 împreună cu militari din Luxemburg, din Belgia şi din Olanda, dar avem şi militari în sudul ţării. Din discuţiile pe care le-am avut cu parteneri, cu omologi de-ai mei, mă aştept ca la jumătatea anului (…) să avem o prezenţă militară şi din partea Sloveniei, din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Apărării din Italia sper că avem 200 de militari italieni, pentru că noi am avut militarii italieni care au asigurat serviciul de poliţie aeriană într-o manieră impecabilă şi ne dorim prezenţa lor aici. Totodată, Spania va contribui şi ea cu militari pe teritoriul nostru”, a afirmat Angel Tîlvăr, marţi seară, la Antena 3.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că România a crescut prezenţa militară în Kosovo cu 134 de militari, dar şi în Bosnia Herţegovina, unde sunt dislocaţi peste 400 de militari români. Începând de anul viitor, România va prelua conducerea misiunii din Bosnia Herţegovina.