Război în Ucraina. Atac masiv cu rachete asupra Kievului, au pornit sirenele de război: „Rămâneţi în adăposturi, alte rachete se îndreaptă spre voi”

Cel puţin zece explozii puternice au fost auzite în capitala ucraineană, marţi dimineaţa, în timp ce Harkovul era supus unui atac masiv cu rachete, după ce anterior autorităţile avertizaseră că rachete ruse se îndreaptă către Kiev, iar o alertă de raiduri aeriene a fost declanşată în toată Ucraina.

02 ian. 2024, 10:55

Război în Ucraina. Rusia a bombardat marţi Kievul şi Harkovul cu rachete, au declarat oficialii ucraineni, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a promis să răzbune ceea ce Moscova a declarat că a fost un atac ucrainean asupra oraşului rus Belgorod, care a ucis 24 de persoane.

Război în Ucraina. UPDATE: O persoană a fost ucisă şi 20 sunt rănite în Harkov, a anunţat şefului administraţiei militare regionale, Oleh Sînehubov, care a precizat că în special centrul oraşului Harkov a fost vizat de atacuri.

UPDATE: Exploziile au zguduit clădirile din centrul Kievului marţi dimineaţa.

Administraţia militară a capitalei a anunţat că fragmente de rachete doborâte au căzut în diferite cartiere, inclusiv în zone rezidenţiale.

Primarul Vitali Kliciko a declarat că mai multe zone ale oraşului au rămas fără electricitate.

Zelenski, avertisment dur într-un interviu pentru The Economist: „Putin vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”

„Clădirile rezidenţiale, clădiri comerciale şi alte infrastructuri civile au fost avariate, iar maşinile au luat foc”, a adăugat Sînehubov.

Război în Ucraina. Valuri de rachete lovesc Kievul şi Harkovul . Atacul masiv vine la câteva ore după ce Vladimir Putin a promis răzbunare
Rusia a bombardat capitala ucraineană cu valuri de rachete în acestă dimineaţă. Infrastructura de energie electrică şi gaze a fost afectată în unele părţi ale oraşului.

„Explozii în capitală”, a declarat primarul Vitali Klitschko pe aplicaţia de mesagerie Telegram, îndemnând oamenii să se adăpostească.

Atacurile au avut loc după ce Putin a declarat luni că atacurile Ucrainei asupra Belgorodului „nu vor rămâne nepedepsite”. Acestea au ţinut cea mai mare parte a Ucrainei sub alertă de raid aerian timp de câteva ore.

Magnitudinea atacului rusesc nu este clară încă. Atacul urmează celui mai mare atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei de vineri, care a ucis cel puţin 39 de persoane.

Oraşul Harkov a fost, de asemenea, supus unui „atac masiv cu rachete”, a declarat primarul Ihor Terekhov.

Autorităţile ucrainene au declanşat alertele aeriene pentru întreaga ţară din cauza ameninţării reprezentate de bombardierele ruseşti active, iar rachete ruseşti se îndreptau, marţi dimineaţă, spre Kiev, relatează BFM TV.

Mesajele lui Putin şi Zelenski de Anul Nou. Ce se întâmplă cu războiul Ucraina în 2024

„Kiev – rămâneţi în adăposturi. Multe rachete se îndreaptă (spre voi)”, au transmis forţele aeriene ucrainene pe Telegram.

Cu câteva ore mai devreme, armata avertizase că bombardiere strategice ruseşti se află în aer.

„Pericol de rachete în zonele în care este în vigoare alerta aeriană! Ameninţare de lansări de rachete de croazieră de pe avioane Tu-95MS. Un total de 16 bombardiere strategice Tu-95MS se află în aer”, anunţaseră Forţele Aeriene pe Telegram.

După decolări raportate în Rusia la Olenia (nord-vest) şi Engels (sud-vest), mai multe avioane Tupolev Tu-95MS se află în spaţiul aerian rusesc, au anunţat oficialii militari ucraineni pe Telegram. De asemenea, patru bombardiere Tu-22M3 au părăsit amplasamentul rusesc de la Ceaikovka, în apropiere de graniţa cu Belarus.

Moscova şi Kievul au înregistrat o escaladare a violenţelor în ultimele zile, cu un atac fără precedent care a făcut 24 de morţi sâmbătă la Belgorod, în Rusia, care a urmat unui atac cu rachete asupra Ucrainei, vineri, calificat drept „masiv” de Kiev, care a ucis aproximativ 40 de persoane.