Ministrul Apelor şi Pădurilor: Noul Cod Silvic ar putea fi finalizat într-o lună. Ce prevede el

Noul Cod Silvic ar putea fi finalizat într-o lună şi depus la Guvern ca şi proiect de lege final, a declarat, joi, ministrul delegat al apelor şi pădurilor, Lucia Varga, după un control efectuat în judeţul Argeş, ce a vizat tăieri ilegale de pădure în zona Sălătrucu.

RomaniaTV.net
04 apr. 2013, 13:25
Ministrul Apelor şi Pădurilor: Noul Cod Silvic ar putea fi finalizat într-o lună. Ce prevede el

Săptămâna trecută, şeful de la Ape a avut o întâlnire cu ONG-urile de mediu, patronatele şi sindicatele din domeniu pe marginea acestui proiect de act normativ, scrie Agerpres.

‘Au apreciat faptul că am avut acel dialog încă din faza de iniţiere a actului normativ. Am stabilit un calendar cu organizaţiile patronale din industria mobilei, care exploatează lemnul, cu sindicatele, cu organizaţiile micilor proprietari, dar şi cu autorităţile locale şi cu specialiştii din universităţi şi Academie‘, a precizat Varga.

Acest calendar de dezbatere se va desfăşura pe o perioadă de o lună.

‘În două săptămâni, sper să avem un draft pe care să îl înaintăm şi ministerelor şi într-o lună să-l depunem (în Guvern – n.r.) ca şi proiect de lege final la minister. Din punctul meu de vedere aştept sprijin de la presă, de la societatea civilă, de la oamenii simpli, care nu sunt atât de vocali cum sunt cei ale căror interese le vom atinge, pentru că, de modul în care acţionăm acum, va depinde viaţa lor şi vieţile copiilor lor’, a mai spus ministrul delegat al apelor.

Lucia Varga declara, la finele lunii trecute, că noul Cod Silvic ‘scoate comerciantul din pădure, iar vânzarea lemnului nu se va mai face pe picior’, iar interzicerea tăierii masei lemnoase pe picior se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit acesteia, noul Cod Silvic aduce măsuri radicale, care vor fi canalizate pe patru direcţii, respectiv: exploatarea raţională a pădurilor, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă şi durabilă a micilor proprietăţi şi identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de buştean.

‘Cea mai importantă modificare a Codului Silvic va fi aceea că, de acum, administratorul pădurii va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi cu serie şi va fi comercializat de către administrator. Tot administratorul va întocmi avizul de însoţire a mărfii”, spunea ministrul.

A doua modificare importantă a Codului Silvic, cea referitoare la infracţiuni, prevede aplicarea Codului Penal şi pentru furtul de masă lemnoasă.

‘Vom aplica Codul Penal pentru furtul de masă lemnoasă, aşa cum se aplică pentru orice furt. Vom interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte, iar a treia măsură, tot pentru a întări aceste sancţiuni, va viza introducerea autorizaţiei de practică pentru lucrătorii din domeniul silviculturii’, a subliniat ea.

Potrivit Luciei Varga, această autorizaţie presupune ca, atunci când se constată nereguli în pădurea pe care un pădurar o administrează, această autorizaţie de practică se va ridica, iar pădurarul va avea activitatea suspendată.