Ministrul Aurescu răspunde acuzaţiilor lui Vladimir Putin: Sunt complet false. Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive în România

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat marţi naţiunile occidentale că ignoră preocupările majore de securitate ale Rusiei, în urma refuzului SUA de a accepta cererile Moscovei referitoare la Ucraina şi NATO. Putin a reluat afirmaţiile potrivit cărora sistemele antirachetă din România şi Polonia ”sunt o ameninţare pentru Rusia”. În replică, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că aceste acuzații sunt complet false.

02 feb. 2022, 10:27
Ministrul Aurescu răspunde acuzaţiilor lui Vladimir Putin: Sunt complet false. Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că scutul antirachetă de la Deveselu este strict defensiv. Afirmația vine în contextul în care președintele Vladimir Putin a reafirmat că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia.

Bogdan Aurescu a spus că miercuri va fi organizată la București o reuniune a miniștrilor de Externe din țările de pe flancul estic NATO.

„Sprijinul pentru valorile Alianței Nord-Atlantice în România este foarte ridicat. De aceea, am cerut consolidarea prezenței NATO în țară și suntem fericiți că nu doar SUA, ci și Franța a decis să desfăşoare elemente militare în România.

Pe 3 februarie voi găzdui în București o întâlnire la care vor participa miniștrii de externe ai statelor membre NATO situate pe Flancul Estic, alături de ministrul francez de Externe, pentru a discuta despre situația de securitate din zona Mării Negre.  De asemenea, și ministrul ucrainean de Externe va participa la întâlnire”, a declarat Aurescu, într-un interviu pentru CNN.

Citeşte şi: Criza din Ucraina. 8 semne că un atac rusesc asupra Ucrainei este iminent

Bogdan Aurescu a catalogat acuzaţiile lui Vladimir Putin privind pericolul pentru Rusia reprezentat de lansatoarele de rachetă din România și Polonia că sunt „complet false”. Ministrul Aurescu a explicat faptul că sistemul de apărare este direcționat către posibile atacuri din afara spațiului euro-atlantic.

De asemenea, ministrul a precizat că România le va permite rușilor să verifice singuri dacă sunt sau nu rachete ofensive acolo.

„„(Putin – n.red.) a spus încă o dată că scutul antirachetă din România și Polonia reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Este complet neadevărat. Este absurd să spui că un sistem pur defensiv, care nu este gândit către Rusia, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive în România. Nu sunt, asta e sigur”, a spus Bogdan Aurescu, la CNN.

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, în urma întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban. De asemenea, Vladimir Putin a spus că răspunsurile primite din partea SUA și NATO privind garanțiile de securitate cerute de Rusia ignoră principalele solicitări ale Moscovei.

„Ni s-au făcut promisiuni că infrastructura NATO nu se va extinde în Est cu nici măcar un centimetru”, a spus Putin, menţionând că trupe NATO se află astăzi în Polonia, în România şi în ţările baltice, potrivit RIA Novosti, preluată de Agerpres. „Au spus una şi au făcut alta. Pur şi simplu, ne-au înşelat”, a adăugat el.