Ministrul britanic de interne anunţă o nouă linie dură împotriva imigraţiei

Ministrul britanic de interne, Theresa May, a semnalat joi adoptarea unei noi linii dure de către guvernul de la Londra în problema imigraţiei provenite din statele Uniunii Europene, în contextul diviziunilor interne din cadrul taberei conservatoare asupra modului în care trebuie răspuns victoriei formaţiunii UKIP la recentele alegeri europene, scrie Daily Mail, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
30 mai 2014, 12:01
Ministrul britanic de interne anunţă o nouă linie dură împotriva imigraţiei

Theresa May a precizat că executivul din care face parte doreşte să revizuiască radical regulile privind libertatea de circulaţie, pentru a diminua ‘abuzurile’ ce rezultă din acest drept. Intenţia guvernului de la Londra ar fi să se restricţioneze imigraţia din noile state ale UE până când economia acestora va ajunge la acelaşi nivel cu cea a Marii Britanii. Aplicarea acestei reguli ar însemna că imigranţii proveniţi din ţări dezvoltate, precum Franţa, ar avea acces liber în Marea Britanie, în timp ce imigranţii veniţi din state mai sărace, ca România şi Bulgaria, vor fi supuşi restricţiilor.

De asemenea, Theresa May susţine că lucrează intensiv la elaborarea unor măsuri pentru prevenirea abuzurilor şi pentru împiedicarea imigranţilor ilegali să se instaleze pe teritoriul britanic, dar şi pentru reducerea stimulentelor ce atrag în Marea Britanie imigranţii din UE.

Aceste precizări survin la o zi după ce publicaţia The Sun a scris că ministrul de externe William Hague s-ar fi opus unor măsuri mai severe antiimigraţie, pe care le-ar considera imposibil de aplicat. Însă un purtător de cuvânt al Internelor susţine că nu există nicio neînţelegere între premierul David Cameron şi cei doi miniştri menţionaţi.

În acelaşi timp, fostul ministru conservator de finanţe, Norman Lamont, a afirmat că o imigraţie necontrolată va avea ‘consecinţe serioase’ pentru societatea britanică şi i-a criticat pe foştii membri ai guvernului laburist Alan Milburn şi John Hutton, acuzându-i că exagerează beneficiile economice ale imigraţiei. Aceştia din urmă îi ceruseră liderului laburist, Ed Miliband, ca, în loc să facă concesii, să-şi arate convingerile, să nu dea înapoi ‘în faţa miturilor şi temerilor celor care pledează împotriva imigraţiei’ şi să iasă la luptă.

Norman Lamont s-a declarat ‘în favoarea unei economii deschise aşa cum am avut timp de decenii, dar care să nu necesite o imigraţie masivă’ şi este de părere că neelaborarea unei politici mai stricte privind imigraţia nu ar răspunde aşteptărilor a trei sferturi din populaţia britanică.