Ministrul Culturii a decis! Cine i-a luat locul lui Beatrice Rancea la conducerea Operei Naționale Iași

Bogdan Gheorghiu l-a numit manager interimar la Opera Națională Română din Iași pe Florin-Daniel Șandru, în urma suspendării contractului de management pentru Beatrice Rancea, acuzată că ar fi delapidat fonduri de la Opera Iași și Opera București.

04 mart. 2021, 17:15
Ministrul Culturii a decis! Cine i-a luat locul lui Beatrice Rancea la conducerea Operei Naționale Iași

Ministrul Culturii a decis! Conform unui comunicat al Ministerului Culturii, Florin-Daniel Șandru a fost numit director interimar al Operei Naționale Iași. Acesta a fost în trecut secretar de stat – coordonator al Departamentului Centenar în subordinea Cancelariei prim-ministrului Guvernului României (2016-2017) şi fost director al revistei de cultură contemporană „Timpul”, fondată în 1876 (2014-2017), în mandatul său publicaţia fiind decorată de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural”.

Ministrul Culturii a anunţat aseară faptul  că a demis-o pe Beatrice Rancea din funcția de manager la Opera Națională Română din Iași. Bogdan Gheorghiu a luat această decizie după ce a solicitat DIICOT informații legate de situația managerului Operei Naționale din Iași cu privire la măsurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum şi dacă au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea funcţiei de manager.

Citește și: Beatrice Rancea, acuzată de deturnarea fondurilor Operei de la Iași și din București. A fost pusă sub control judiciar

Ministrul Culturii a decis! Cine i-a luat locul lui Beatrice Rancea la conducerea Operei Naționale Iași

„Opera Naţională Română din Iaşi are nevoie de un factor de echilibru în această perioadă a grelelor încercări pentru instituţie. Îmi doresc ca acest interimat să aducă un dialog mai bun între angajaţii Operei, dar şi o mai eficientă administrare a atribuţiilor manageriale. Noul manager interimar are experienţa necesară pentru a gestiona într-un timp destul de scurt provocările sesizate de cele 2 controale efectuate de către corpul de control la această instituţie şi să se asigure că, prin intermediul departamentului artistic, publicul ieşean, şi nu numai, se bucură de producţii culturale la cel mai înalt nivel”, a declarat Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Cu privire la solicitările din spaţiul public pentru organizarea unui concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de manager a Operei Naţionale Române din Iaşi, Ministerul Culturii a precizat: „Potrivit prevederilor art. 7, alin (3)  din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, în cazurile în care contractul de management încetează înainte de termen, termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare”.

„Referitor la situaţia de la Opera Naţională Română din Iaşi, Ministrul Culturii, potrivit prevederilor legale în materie, a suspendat contractul de management al doamnei Beatrice Rancea, ca urmare a comunicării oficiale primite din partea DIICOT cu privire la măsura controlului judiciar instituită asupra acesteia. Astfel, având în vedere că nu ne aflăm în ipoteza unei încetări a contractului de management potrivit prevederilor de mai sus, Ministerul Culturii nu va organiza în acest moment un concurs de proiecte de management pentru Opera Naţională Română din Iaşi. Menţionăm faptul că doamna Beatrice Rancea, în calitate de persoană cercetată, beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.