Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, despre condiţiile redeschiderii sălilor de cinema şi de spectacol: „Vom propune 3 scenarii”

Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a vorbit despre posibilitatea redeschiderii sălilor de cinema și de spectacol, după 15 septembrie. În esență, fie vor fi păstrate interdicțiile, fie vor fi, într-adevăr, redeschise astfel de locații. Însă, în funcție de evoluția situației epidemiologice, această ultima variantă va implica fie o redeschidere completă, fie o redeschidere parțială.

RomaniaTV.net
27 aug. 2020, 16:19
Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, despre condiţiile redeschiderii sălilor de cinema şi de spectacol: „Vom propune 3 scenarii”

Odată cu venirea toamnei, a sosit și vremea să abordam noi variante pentru desfășurarea activităților culturale. Lucrăm la 3 scenarii care vor fi aplicate în funcție de evoluția epidemiologică de la nivelul fiecărui județ.

Măsurile de relaxare pentru cinematografe și săli de spectacol le avem pregătite încă de la începutul stării de alertă şi au fost realizate împreună cu reprezentanţii sectoarelor cultural-creative, însă evoluția nefavorabilă a pandemiei ne-a ținut pe loc. Luând în considerare sfaturile specialiștilor în epidemiologie și analizând situația din alte state care au implementat măsurile, am așteptat până la momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor și ca sistemul de sănătate publică să fie pregătit.

Aşa cum a spus și premierul Ludovic Orban, săptămâna aceasta vom analiza și vom stabili exact condițiile în care putem relua activitățile culturale în interiorul sălilor de spectacole. Sperăm ca după 15 septembrie să fie permisă reluarea activităților artei spectacolului în săli. Analizăm scenariile din alte state, cum ar fi Germania. Strategia pe care o propunem este permiterea reluării activităților culturale în spații închise, pe județe, în concordanță cu evoluția locală a epidemiei.

Vom propune trei scenarii:

a) redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;

b) redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la 3 persoane

c) menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

Ne dorim ca Românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf şi care au avut o creştere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forţat autorităţile să sisteze activităţile din spaţii închise„, a scris ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Odată cu venirea toamnei, a sosit și vremea să abordam noi variante pentru desfășurarea activităților culturale. Lucrăm…

Publicată de Bogdan Gheorghiu pe Marţi, 25 august 2020