Ministrul Culturii din Portugalia, care ameninţase că va pălmui doi ziarişti, a demisionat

Ministrul culturii din Portugalia, Joao Soares, și-a dat vineri demisia în urma criticilor provocate de amenințările lui de a pălmui doi ziariști care îl criticaseră, transmite EFE.

08 apr. 2016, 14:06
Ministrul Culturii din Portugalia, care ameninţase că va pălmui doi ziarişti, a demisionat

Câteva palme binevenite nu le pot face decât bine. Și mie„, a scris pe Facebook fiul fostului președinte al țării Mario Soares, enervat de comentariile deloc binevoitoare la adresa politicii sale, apărute miercuri în cotidianul ”Publico”. Acest mesaj a generat imediat o avalanșă de reacții de revoltă pe rețelele sociale și în presa din Portugalia. Joao Suares și-a cerut scuze joi, dar în final a decis să demisioneze.

Premierul socialist Antonio Costa a aprobat cererea demnitarului, calificând incidentul drept ”un episod intern”. Totodată, el i-a mulțumit lui Joao Soares pentru eforturile depuse în timpul celor patru luni și jumătate în calitate de ministru al culturii.

În 1999, i-am promis public câteva palme. Este o promisiune pe care încă nu am reușit să o îndeplinesc întrucât nu m-am mai întâlnit, în toți acești ani, cu personajul respectiv, Augusto Seabra. Dar continui să aștept acest noroc (de a-l întâlni), care va veni odată”, a afirmat impulsivul Joao Soares, de 66 de ani. ”Constat că trebuie să-i caut, pe el și pe Vasco Pulido Valente, pentru câteva palme binevenite”, adăuga el.

Unul dintre conducătorii istorici ai Partidului Socialist, cu o îndelungată carieră politică, incluzând, printre altele, funcția de primar al Lisabonei între 1991 și 2001, Joao Soares a fost extrem de deranjat de un editorial apărut în ziarul ”Publico” în care se scria despre el că, în postura de ministru al culturii ”nu a imprimat nicio linie politică, ci un stil marcat de amiciții, autoritarism și grosolănie”, potrivit AFP.