Ministrul de Externe al Austriei: Criticile lui Trump privind Brexit-ul nu sunt oportunitate de schimbare în UE

Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, a declarat luni la Bruxelles, înaintea reuniunii șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene, că actuala situație a UE - în contextul Brexitului - nu trebuie folosită pentru 'a pune la pământ' blocul comunitar, ci pentru a da o șansă schimbării.

RomaniaTV.net
16 ian. 2017, 17:53
Ministrul de Externe al Austriei: Criticile lui Trump privind Brexit-ul nu sunt oportunitate de schimbare în UE

‘Trebuie să folosim acest context ca stimul pentru a schimba lucrurile’, a răspuns Kurz la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) după ce a fost întrebat despre ultimele declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump.

Acesta din urmă a apreciat, într-un interviu acordat publicațiilor Bild și Times, că după Marea Britanie și alte țări vor părăsi UE din cauza crizei migrației, despre care viitorul președinte american crede că este unul dintre motivele pentru care britanicii au decis să iasă din UE, un alt motiv în opinia sa fiind dominația pe care Germania o exercită asupra blocului comunitar.

Cât despre NATO, organizație calificată de Trump drept învechită, șeful diplomației austriece a spus că aceasta rămâne ‘o foarte puternică alianță defensivă’.

Citeşte şi Christian Kern, cancelarul Austriei: Austriecii să aibă prioritate la angajare în faţa altor cetăţeni UE. Ţările estice exportă şomaj

Sebastian Kurz a recomandat totodată să nu se tragă concluzii prematur și să se aștepte începerea activității viitoarei administrații de la Washington, el amintind că există declarații ale lui Trump care au fost contrazise de pozițiile unora dintre viitorii responsabili americani.

Așadar, ar fi bine ‘să nu se interpreteze mai mult decât trebuie’ aceste declarații, iar noul președinte și echipa sa să fie evaluați ‘pentru faptele lor și nu pentru mesajele din campania electorală ori pentru un tweet sau altul’, a indicat Sebastian Kurz.

În ceea ce privește relațiile dintre Washington și Moscova, șeful diplomației austriece a estimat că ‘dacă noua poziție a SUA contribuie la îmbunătățirea relației dintre Statele Unite și Rusia, atunci nu este ceva ce ar trebui să privim cu îngrijorare, ci dimpotrivă, ar fi un lucru din care în Europa și în special în Austria am putea beneficia direct’.