Ministrul de Externe al Rusiei le-a transmis un ultimatum NATO și Statelor Unite: „Răbdarea noastră s-a terminat”

Dacă NATO și Statele Unite nu acceptă propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate, atunci Rusia va evalua situația și va acționa în propriile interese. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

14 ian. 2022, 11:59
Ministrul de Externe al Rusiei le-a transmis un ultimatum NATO și Statelor Unite: „Răbdarea noastră s-a terminat”

Potrivit lui Serghei Lavrov, Federația Rusă așteaptă un răspuns scris din partea NATO și a Statelor Unite. „Dacă propunerile noastre de garanție sunt respinse, vom evalua situația și vom acționa în interesul securității noastre. Există motive să credem că NATO ar putea începe în următoarele luni să-și concentreze forțe în apropierea Federației Ruse, sub pretextul situației din Ucraina”, a spus Lavrov în cadrul unei conferințe de presă difuzată pe canalul Youtebe al Ministerului de Externe.

El a menționat că Rusia așteaptă un răspuns scris din partea Alianței și a Statelor Unite cu privire la garanțiile de securitate, dar este pregătită pentru orice evoluție a situației. Lavrov a răspuns și la întrebarea de ce Federația Rusă a ridicat problema neextinderii NATO chiar acum. „S-au acumulat prea multe”, a răspuns el, citat de Ria Novosti. Potrivit acestuia, răbdarea Rusiei vizavi de acțiunile Occidentului a luat sfârșit.

Citeşte şi Rusia nu mai vrea să discute cu Occidentul, după eşecul negocierilor de la Geneva. Moscova ameninţă SUA cu amplasarea de baze militare în Cuba şi Venezuela

Rusia a purtat recent discuții pe teme de securitate cu NATO și Statele Unite, unde s-a discutat și despre Ucraina. Moscova a cerut ca Alianța să nu se extindă spre est și să nu includă Ucraina, dar părțile nu au ajuns la un acord comun. NATO a refuzat să facă compromisuri cu privire la desfășurarea de trupe în est, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, Statele Unite au amenințat Federația Rusă cu sancțiuni în cazul unui atac asupra Kievului. De asemenea, un grup de senatori democrați a introdus un proiect de lege care impune sancțiuni împotriva lui Lavrov, președintelui rus Vladimir Putin, ministrului Apărării Serghei Șoigu, băncilor – Sberbank, VTB și Gazprombank. Președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a spus că Statele Unite trebuie să se gândească la consecințe, afirmând că sancțiunile nu sperie pe nimeni, dar pot distruge relațiile.

Citeşte şi Rusia cere NATO să nu mai amplaseze echipament militar şi soldaţi, în România. Moscova vrea să înceapă încă de sâmbătă negocierile privind „garanţiile de securitate”