Ministrul de Externe Andrei Marga vrea expulzarea ambasadorului sirian de la Bucureşti

Ministerul român de Externe a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, după modelul altor ţări occidentale, ca măsură de retorsiune faţă de masacrul de la Houla, în care au fost ucise 108 persoane, dintre care 49 de copii. 

RomaniaTV.net
31 mai 2012, 10:36
Ministrul de Externe Andrei Marga vrea expulzarea ambasadorului sirian de la Bucureşti

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat că MAE a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc.

Noi suntem de părere că acolo s-au petrecut fapte intolerabile şi condamnăm omorârea atâtor civili sub impactul autorităţilor. Noi am remis prim-ministrului şi Preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei, rechemarea ambasadorului României, sigur, acestea ca un prim pas pentru a semnala gravitatea a ceea ce s-a întâmplat în Siria, urmând să se adopte şi alţi paşi, în consonanţă cu ceea ce ţările europene, cu care noi suntem asociaţi,ceea ce ţările NATO fac în această direcţie”, a precizat ministrul Andrei Marga, pentru RRA, citat de Mediafax.

MAE anunţase marţi seara că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Siriei la Bucureşti, Zyad Zaher Edin, pentru a condamna violenţele comise în localitatea Houla, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii.

Secretarul de stat Dan Petre i-a transmis diplomatului sirian faptul că România „condamnă ferm violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Houla, în apropierea oraşului Homs”, se arăta într-un comunicat al MAE.

De asemenea, Dan Petre „a exprimat profunda indignare faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională”.

Totodată, MAE român a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate si în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 2043, şi susţinerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS).

Victor Ponta: Propunerea MAE român este „corectă”

Propunerea Ministerului de Externe privind expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului român de la Damasc este corectă, dar autorităţile române trebuie să păstreze personal consular suficient care să-i ajute pe românii aflaţi în Siria, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

El a arătat că a discutat cu ministrul Marga şi că poziţia acestuia este una corectă, în condiţiile în care în Siria sunt încălcate drepturi fundamentale ale omului. „Poziţia nu putea fi de a închide ochii”, a spus Ponta.

Premierul a precizat însă că autorităţile române trebuie să aibă grijă să păstreze la Damasc suficient personal tehnic în cadrul consulatului care să asigure protecţia românilor din Siria.

Şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene – Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania – au fost expulzaţi marţi, într-o acţiune coordonată, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia, dar şi de alte state occidentale.

Majoritatea victimelor masacrului de la Houla, din Siria, au fost executate, potrivit primelor rezultate ale unei anchete ONU, a anunţat, marţi, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville, a relatat AFP.

„Credem că mai puţin de 20 dintre cele 108 asasinate pot fi atribuite unor tiruri de artilerie şi tancuri”, a declarat Colville. „Majoritatea celorlalte victime (…) a fost executată sumar în cadrul a două incidente diferite”, comise potrivit locuitorilor de miliţiile loiale regimului, „shabiha”, a adăugat el.