Ministrul de Externe: Două ţări nu permit României să organizeze secţii de votare pentru alegerile parlamentare

Publicat: Joi, 01 Octombrie 2020 19:38 // Actualizat: Joi, 01 Octombrie 2020 19:38 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a anunţat pe Ludovic Orban că sunt două ţări, dintre care una din UE, care refuză României să organizeze secţii de votare pe teritoriul lor, la alegerile parlamentare din decembrie. Este vorba despre Malta şi Nigeria.

Foto: gov.ro

Alte ţări permit organizarea de secţii, însă numai în sediile diplomatice. Premierul i-a cerut lui Aurescu să înceapă o campanie de informare a românilor din diaspora cum vor putea vota.

"Încă din luna iunie misiunile României în străinătate au fost instructate să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă pentru a evalua care sunt posibilităţile reale şi concrete de organizare a secţiillorde votare pe teritoriile acestor state şi pentru a de informa cu privire la măsurile de igienă care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Până la acest moment doar Malta şi Nigeria au comunicat oficial, în scris, că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor.

În rest, există un acord de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britania, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia şi mai sunt şi altele care au comunicat acest acord de principiu. Sigur cu luarea în considerare a evoluţiei situaţiei epidemiologice, urmând ca detaliile finale privind organizarea alegerilor şi implementarea lor, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie şi siguranţă sanitară să fie stabilite ulterior, evident în funcţie de evoluţia pandemiei", a declarat Bogdan Aurescu.

Ludovic Orban: "Am înțeles că sunt țări care ne permit organizarea de secții de votare doar în sediile diplomatice".

Bogdan Aurescu: "Sunt şi state care în mod tradiţional nu doar în ceea ce priveşte România permit organizarea doar în sediile misiunilor diplomatice. Un exemplu în acest sens este Canada. Toate aceste acorduri depinde de evoluţia pandemiei pe care nimeni nu poate să o prezică în momentul de faţă. Mâine împreună cu domnul preşedinte AEP voi ţine o conferinţă de presă în care voi prezenta pregătirile privind votul în străinătate din perspectiva MAE şi AEP".

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Bogdan Aurescu Ludovic Orban
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H