Ministrul de Externe german, Heiko Maas: Atrocităţile incredibile ale naziştilor să fie bine păstrate în memorie

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a efectuat luni o vizită la muzeul lagărului de concentrare nazist Auschwitz, lansând cu această ocazie un apel pentru ca ''atrocităţile incredibile'' ale naziştilor să fie păstrate în memorie pentru generaţiile viitoare.

20 aug. 2018, 12:30
Ministrul de Externe german, Heiko Maas: Atrocităţile incredibile ale naziştilor să fie bine păstrate în memorie

Heiko Maas, care susţine deseori că Auschwitz a fost motivul pentru care a intrat în politică, a trecut prin poarta cu deja celebra inscripţie de deasupra ”Arbeit macht frei” (”Munca te face liber”) de la intrarea în lagărul înfiinţat de nazişti în Polonia ocupată.

Ministrul german urmează să viziteze şi lagărul morţii Birkenau din apropiere, după care se va întâlni cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz, la sediul Centrului Maksymilian Kolbe din localitatea vecină Harmeze. Kolbe, un credincios polonez care şi-a dat viaţa încercând să salveze un tată de familie care urma să fie executat la Auschwitz, a fost declarat sfânt de către Biserica Catolică în 1982.

Înainte de a pleca din Berlin spre Oswięcim, (numele polonez al lagărului Auschwitz), Heiko Maas a declarat presei: ”Trebuie să păstrăm în memorie atrocităţile incredibile (ale regimului nazist), inclusiv pentru generaţiile viitoare”.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat luni un interviu cu ministrul de externe german, aflat la a doua sa vizită în Polonia de când a preluat conducerea diplomaţiei germane.

După ce a evocat ”responsabilitatea istorică” a Germaniei în Holocaust şi în crimele de război din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul german a menţionat, răspunzând la o întrebare privind tensiunile dintre conservatorii aflaţi la putere la Varşovia şi UE, că ”valorile europene precum libertatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului reprezintă un element central al UE şi nu sunt negociabile”.