Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, despre relaţia cu Rusia: „Trebuie să fim pragmatici”

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat marți că România trebuie să fie pragmatică în relația cu Federația Rusă arătând că, dincolo de problemele legate de intervenția Rusiei în estul Ucrainei, există "chestiuni punctuale" asupra cărora Bucureștiul și Moscova pot continua dialogul.

19 ian. 2016, 20:37
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, despre relaţia cu Rusia: „Trebuie să fim pragmatici”

„Relația cu Rusia este o una despre care aș spune că e cvasi-similară cu relația pe care și alte state membre al Uniunii Europene sau ale Alianței Nord-Atlantice o au cu Federația Rusă. Trebuie să fim pragmatici. Dincolo de ceea ce menționam, evident că sunt chestiuni punctuale asupra cărora putem să continuăm dialogul. Mă refer, de exemplu, la chestiunile economice”, a spus Lazăr Comănescu, la TVR, scrie Agerpres.

El a menționat că România trebuie să continue colaborarea cu Rusia și în Organizația Cooperării Economice a Mării Negre.

În ceea ce privește celelalte aspecte, legate de modul în care Rusia se implică în estul Ucrainei și de situația din Crimeea, șeful diplomației române a subliniat necesitatea ca Moscova să respecte angajamentele asumate prin acordurile de la Minsk și regulile de drept internațional.

Cazul Bodnariu

Lazăr Comănescu a declarat că, deși pot fi „zone perfectibile” în legislația norvegiană privind protecția copilului, în cazul Bodnariu trebuie ținut seama de reglementările actuale și a făcut apel la discreție având în vedere „sensibilitatea” acestui caz.

Există o colaborare și un dialog între Ministerul de externe român și Ministerul de externe norvegian. Avem toate garanțiile date de interlocutorii noștri norvegieni că se respectă întocmai reglementările în materie. Sigur, putem să discutăm — și partenerii norvegieni sunt de acord — asupra acestui lucru, că poate că sunt zone perfectibile în reglementările norvegiene în materie, dar, acesta este un proces care reclamă timp și noi trebuie să ținem seama de reglementările actuale„, a afirmat Comănescu.

El a precizat că toate demersurile făcute de Ministerul Afacerilor Externe referitoare la acest caz au ținut cont de interesul superior al copiilor implicați.

„E o temă cu o anumită sensibilitate și experiența nu doar a noastră, ci și a altor state care s-au confruntat și se confruntă cu situații similare arată că e nevoie (…) de o anumită (…) discreție. (…) Să lăsăm lucrurile să se desfășoare astfel încât să nu fie afectate de eventuale declarații, poziții care ar putea să ducă la altfel de interpretări, cum s-a întâmplat în cazurile altor țări„, a adăugat șeful diplomației române.