Ministrul de Externe olandez, în vizită la Bucureşti

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, va face, luni, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul Victor Ponta şi cu omologul român, Titus Corlăţean, potrivit agendei sale publicată vineri pe site-ul MAE olandez.
Romania TV
24 ian. 2014, 18:58
Ministrul de Externe olandez, în vizită la Bucureşti

Vizita lui Timmermans vine la puţin timp după publicarea raportului MCV pentru România şi Bulgaria.

De altfel, ministrul Frans Timmermans are prevăzute şi întâlniri cu oameni de afaceri olandezi din România, dar şi cu reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale.

Potrivit MAE olandez, discuţiile cu reprezentanţii ONG-urilor au ca temă statul de drept şi buna guvernare.

Olanda este ţara care s-a opus de cele mai multe ori aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Anul trecut, autorităţile de la Haga au precizat că vor să vadă două rapoarte MCV pozitive pentru cele două ţări înainte de a lua o decizie în acest sens.

După publicarea, miercuri, a raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Ambasada Olandei a precizat că documentul prezintă şi aspecte pozitive dar şi îngrijorări, astfel că este necesară acordarea în continuare a unei „atenţii speciale” situaţiei din România şi Bulgaria.

„Raportul MCV arată dezvoltări pozitive în ambele ţări, dar şi îngrijorări privind unele chestiuni (…) Rapoartele arată că o atenţie specială acordată situaţiei din cele două ţări rămâne în continuare necesară”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice.

Ambasada reiterează faptul că „un stat de drept care funcţionează bine şi o luptă eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate sunt fundamentale pentru funcţionarea UE – în interesul cetăţenilor noştri şi al companiilor noastre”.

Totodată, misiunea olandeză la Bucureşti a precizat că va studia rapoartele MCV „cu atenţie” şi le va transmite Parlamentului de la Haga.

Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii.

Cu toate acestea, „persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie”, a declarat Mark Gray, la prezentarea raportului.

„Modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională”, a mai spus Gray.

În ceea ce priveşte Bulgaria, aceasta a înregistrat unele progrese în reformarea sistemului judiciar, însă există în continuare probleme privind influenţele politice asupra justiţiei, iar acţiunile pentru combaterea corupţiei sunt insuficiente, constată raportul CE elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'