Ministrul de Externe: România susţine un rol crescut al NATO în Orientul Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut această afirmaţie înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 ian. 2020, 15:57
Ministrul de Externe: România susţine un rol crescut al NATO în Orientul Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului

Pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe, convocată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, se află situaţia din Iran şi Irak.

„Este o întâlnire foarte importantă, pentru că dă Uniunii Europene oportunitatea de a se implica în rezolvarea acestei crize. Aş fi preferat ca această întâlnire să fi avut loc mai devreme săptămâna aceasta, deoarece, cu cât acţionăm mai repede, cu atât suntem mai eficienţi. Dar este important să avem întâlnirea, deoarece în ultimele zece zile am avut evoluţii îngrijorătoare în regiune”, a explicat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a apreciat că discursul de miercuri  pe această temă al preşedintelui SUA, Donald Trump, arată că „o dezescaladare este posibilă”.

Aurescu a vorbit şi despre recentul apel al parlamentului irakian, ca trupele militare străine să se retragă de pe teritoriul ţării. „Nu credem că acest lucru contribuie la stabilizarea regiunii. Trupele sunt acolo pentru a oferi training forţelor irakiene, să fie mai reziliente în faţa ameninţării teroriste”, a afirmat ministrul român.

Aurescu a amintit că la reuniune participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, „deoarece acţiunile NATO şi UE ar trebui să se desfăşoare în complementaritate şi sinergie”.

În acest context, ministrul român a spus că „este extrem de important ca atât în NATO, cât şi în UE membrii ambelor organizaţii să fie uniţi şi să acţioneze într-un spirit al solidarităţii”.


Citeşte şi: Trump şi Stoltenberg au convenit ca NATO să contribuie mai mult la stabilitatea regională în Orientul Mijlociu şi lupta antiteroristă