Ministrul de externe: „Scutul de la Deveselu NU a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva RUSIEI”

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, joi, că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, care va deveni activ vineri, nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse, ci se dorește a fi un scut de apărare într-o lume în care, din punct de vedere al securității, devin tot mai preocupanți actorii non-statali.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 12:21
Ministrul de externe:

Încă o dată: construcția acestei facilități de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federației Ruse. (Este un — n.r.) scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanți devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândește altă dimensiune și altă importanță„, a precizat ministrul, într-un interviu pentru DC News.

În contextul în care, miercuri, au apărut în presă o serie de declarații ale generalului-colonel Serghei Karakaiev, șeful Forțelor de rachete strategice, referitoare la sistemele anti-rachetă ale NATO, ministrul Lazăr Comănescu a atras atenția asupra unei afirmații mai vechi a președintelui Dumei de Stat.

V-ați referit la faptul că și ieri cineva nu știu ce a declarat. Dar, eu aș spune ceva care am impresia că a trecut mai puțin observat. Vă amintiți că nu demult a fost aici președintele Dumei. (…) Eu cel puțin am reținut ceva care mi se pare foarte interesant. Întrebat fiind despre Deveselu, a spus: „este o decizie a autorităților române pe care noi o respectăm”. Nu s-a reținut acest lucru. Mie mi se pare că al treilea om în stat în Federația Rusă făcând o asemenea afirmație e un lucru care nu poate să fie ignorat”, a precizat ministrul.

El a subliniat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă o nouă confirmare a substanței deosebite a Parteneriatului Strategic româno-american.

Este, pe de altă parte, o confirmare a determinării României de a contribui la consolidarea și pe această cale la securitatea și stabilitatea în zonă. Să nu uităm că această facilitate va deveni parte integrantă a sistemului anti-rachetă al NATO„, a afirmat Comănescu.

Întrebat dacă în acest moment România se află într-un pericol de război, el a respins o astfel de variantă. „Nu putem să vorbim, după părerea mea, despre un asemenea pericol. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe — și facem acest lucru — întreprinderea oricăror acțiuni și luarea oricăror măsuri care să contribuie la stabilitate și securitate în zona noastră„, a punctat ministrul Comănescu.

Generalul-colonel Serghei Karakaiev a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că rachetele rusești vor putea străpunge scutul de apărare antirachetă construit de SUA în Europa.

„Estimările experților arată că sistemul (american) de apărare antirachetă în curs de desfășurare astăzi nu este capabil să reziste unei salve sincronizate a forțelor de rachete strategice (ruse), în ceea ce privește atât capacitatea de analiză a datelor, cât și puterea de foc” a afirmat Karakaiev.

Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie, a anunţat John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică