Ministrul de Finanţe, anunţ de ultimă oră pentru bugetari şi pensionari: „Nu este momentul să facem o risipă financiară”. Ce spune de îngheţarea pensiilor şi salariilor

Ministrul de Finanţe a anunţat după şedinţa de Guvern de miercuri că pensiile şi salariile bugetarilor nu vor fi afectate de reducerea cu 10% a cheltuielilor publice.

25 mai 2022, 15:46
Ministrul de Finanţe, anunţ de ultimă oră pentru bugetari şi pensionari: „Nu este momentul să facem o risipă financiară”. Ce spune de îngheţarea pensiilor şi salariilor

Ministrul de Finanţe, anunţ de ultimă oră pentru bugetari şi pensionari. Deşi spune că nu este momentul să facem risipă, Adrian Câciu îi asigură pe bugetari şi pensionari că salariile şi pensiile acestor nu vor fi afectate de reducerea cheltuielilor publice.

Ministrul de Finanţe: „Nu este momentul să facem risipă”

Citeşte şi Ministrul de Finanţe anunţă cine îşi poate amâna plata ratelor la bănci: „Nu e o măsură pentru toată lumea”

Adrian Câciu a anunţat că nu vor fi afectate investițiile, asistența socială, pensiile sau salariile, și că reducerea cheltuielilor va fi însoțită de majorarea veniturilor la buget și de creșterea absorbției fondurilor europene.

„Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat. Nu uitați că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat. Trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”, a declarat Câciu la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul spune că nu vor fi reduse doar achizițiile de bunuri și servicii, ci vor fi făcute economiii și în alte sectoare, cum ar fi subvențiile și transferurile.

Pe de altă parte, pachetul de sprijin nu va duce la creșterea inflației, așa cum au anticipat unii analiști, a spus ministrul. Câciu spune că pacchetul compensează niște crșteri de prețuri care au avut deja loc și cu creează inflație, care este pe costuri și nu pe cerere.

Ministrul a mai spus că începând din luna iulie vor fi înghețate și angajările la stat.

„Cea mai mare creștere de posturi bugetare a avut loc între septembrie și octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. În acesst an avem o creștere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administrații, locală și centrală, și vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câțiva ani. Nu are de unde să apare o creștere semnficativă a angajări”, a mai explicat Câciu, potrivit Mediafax.

Reamintim că luni a fost lansat un nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Printre măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Citeşte şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, anunţă un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de 2021