Ministrul de Finanţe anunţă cine îşi poate amâna plata ratelor la bănci: „Nu e o măsură pentru toată lumea”

Ministrul de Finanţe a anunţat, miercuri, cine îşi poate amâna plata ratelor la bănci. Adrian Câciu a ţinut să sublinieze că această măsură nu este pentru toată lumea, ci doar pe cei care întâmpină dificultăţi în plata ratelor.

25 mai 2022, 14:54
Ministrul de Finanţe anunţă cine îşi poate amâna plata ratelor la bănci: „Nu e o măsură pentru toată lumea”

Ministrul de Finanțe a explicat, miercuri, că măsura de amânare a ratelor la bănci este doar pentru cei care întâmpină dificultăţi în efectuarea plăţilor. De asemenea, Câciu a precizat că această măsură a rămas în analiză.

Ministrul de Finanţe, anunţ de ultimă oră pentru români. Cine îşi poate amâna plata ratelor

Citeşte şi EXCLUSIV | Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre ajutoarele de 700 de lei pentru pensionari, amânarea ratelor la bănci şi îngheţarea angajărilor la stat. „Toate măsurile vor fi de la 1 iulie”

„Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză.  În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni.

Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit…Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată.

Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor.  Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.

Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR.”, a explicat Adrian Câciu.

Reamintim că zilele trecute Guvernul Nicolae Ciucă a anunțat noile măsuri sociale și economice pentru populație, în contextul inflației explozive din România.

Noile măsuri vor fi implementate din această vară, de la 1 iulie. Cetățenii cu pensii sub 2.000 de lei vor primi 700 de lei de la stat. De asemenea, au mai fost anunțate măsuri pentru bugetari și pentru românii cu rate în bănci.

În plus, Guvernul Ciucă s-a angajat să înghețe angajările în sistemul public, pentru a eficientiza gestionarea bugetului național.

„Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;

-suspendarea angajărilor la stat;

-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;

-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, a transmis Guvernul României, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Guvernul vrea amânarea plăților pentru această categorie de persoane