Ministrul Digitalizării, primele declarații cu privire la atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: „Au fost extrase date de aproximativ 250GB”

O breşă de securitate a avut loc marţi, la Camera Deputaţilor, Secretariatul General al forului legislativ anunţând că în acest moment nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor şi că se redactează o plângere la DIICOT. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a oferit primele decalarații cu privire la acest subiect.

30 ian. 2024, 18:19
Ministrul Digitalizării, primele declarații cu privire la atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: „Au fost extrase date de aproximativ 250GB”
Ministrul Digitalizării, primele declarații cu privire la atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților: „Au fost extrase date de aproximativ 250GB”

Camera Deputaților a fost, marți, ținta unui atac cibernetic. Hackerii au spart baza de date a instituției și au obținut informații confidențiale despre aleși. Instituţia precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut o primă reacție în acest caz.

Citește și: Mare atenție, români! Avertisment de la BNR. Atac cibernetic care vă poate lăsa fără niciun ban în cont

„Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărei victime a fost Camera Deputaților. Au fost extrase date de aproximativ 250GB, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitive electronice ale parlamentarilor. În momentul de față, instituțiile statului își fac treaba și sunt la sediul Camerei Deputaților și urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că președintele Camerei Deputaților se va îndrepta împotriva răufăcătorilor”, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a subliniat faptul că responsabilitatea site-ului de pe care au fost furate datele de către hackeri este a Camerei Deputaților și a STS.

„Ce e foarte important să știe toată lumea este că în momentul de față avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securității cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislație, pentru a proteja cât mai mult oamenii. Și un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024. România are instituții foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică. Noi suntem într-un stadiu în care, față de anul 2023-2022, în fiecare an avem o creștere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor și instituțiilor publice din România”, a mai precizat ministrul Digitalizării.

Citește și: Teodora Stoica, în lacrimi pe reţelele sociale. Mesaj emoţionant transmis de fiica lui Meme: „Să îi mulţumiţi lui Dumnezeu!” VIDEO