Ministrul Economiei acuză Hidroelectrica că nu vinde energie ieftină către populaţie: „Sunt mână în mână cu furnizori”

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, susţine că Hidroelectrica poate livra energie direct către populaţie, la un preţ mult mai mic decât cel din prezent, ceea ce ar putea duce la scăderea tarifelor în toată piaţa, acuzând compania că nu promovează prețuri mai mici pentru populaţie.

RomaniaTV.net
16 iul. 2020, 12:06
Ministrul Economiei acuză Hidroelectrica că nu vinde energie ieftină către populaţie: „Sunt mână în mână cu furnizori”

„Hidroelectrica şi-a pierdut licenţa de furnizor de ultimă instanţă (FUI). Nu poţi să fii FUI dacă nu ai 3.000 de clienţi şi ANRE le-a retras această licenţă în urmă cu câteva luni. Ce companie eşti tu, fără 3.000 de clienţi naţionali?”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Agerpres. 

Furnizorul de ultimă instanţă este cel care preia un consumator casnic dacă furnizorul acestuia dă faliment sau nu mai poate livra energie.

„Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc. E doar pe site, nu o promovează, pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!”, a mai spus ministrul Economiei. 

Citeşte şi: Legea s-a schimbat. Anunţul ministrului Economiei: Poţi să iei o dată, de două ori amenzi, a treia oară îţi închide localul 

Ministrul a mai punctat că, pentru Hidroelectrica, livrarea de energie către clienţii casnici ar putea fi un business foarte bun. În plus, preţul mic al Hidroelectrica ar putea duce la ieftinirea întregii pieţe.

„De exemplu, ei vând energia către furnizorii clienţilor casnici în prezent cu 140 de lei pe MWh, tarif impus de ANRE. Dar tariful de vânzare către casnic este 255 de lei, deci aproape dublu. Şi pot vinde liniştit cu 200 de lei/MWh, câştigă mai mult decât 140 de lei. Ar trebui să facă o campanie agresivă cu 200 de lei/MWh pe piaţă, câştigă şi ei mai mult decât dacă ar vinde cu 140 de lei unor intermediari şi fac şi presiune pe preţ în jos la toţi ceilalţi. Nu-i bănuiesc că nu-i duce mintea. Sunt comozi sau sunt mână în mână cu furnizorii, să ţină piaţa în sus. Dar aşa nu merge”, a mai spus Popescu.

Virgil Popescu a amintit că la 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează total.

„Trebuie să ne pregătim până atunci, să nu ne trezim că sunt doar două-trei companii care joacă pe piaţă, ca la gaze. La gaze am avut noroc de un context favorabil internaţional cu preţuri mici, dar la energie nu e acelaşi noroc”, a adăugat el. 

Citeşte şi: Ministrul Economiei, despre preţurile de pe litoral: E evident că litoralul românesc nu este cel mai ieftin. Turismul va avea un avânt

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară. Compania este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%).


loading...
Partenerii noștri