Ministrul Economiei aruncă bomba: ”România poate produce mai multe arme. Există o oportunitate generată de criza din Ucraina, să profităm de ea”

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat joi că România este capabilă să producă mai multe arme decât o face în prezent, iar criza generată de războiul din Ucraina este o oportunitate de care țara noastră trebuie să profite acum pentru că nu va ține foarte mult timp.

20 iul. 2023, 20:33
Ministrul Economiei aruncă bomba: ”România poate produce mai multe arme. Există o oportunitate generată de criza din Ucraina, să profităm de ea”
Ministrul Economiei aruncă bomba

Ministrul Economiei aruncă bomba. Oficialul a subliniat că încă de la preluarea mandatului său a efectuat mai multe vizite la unitățile de producție de armament, unde a identificat că există unele performante, care vând în peste 30 de țări, au clienți și există cerere, însă deopotrivă sunt și companii care nu sunt competitive și care vor fi evaluate.

Citește și Radu Oprea: Fără voturile PSD nu veți face nimic, veți rămâne și fără funcții și cu Cîțu în brațe

Ministrul Economiei aruncă bomba

Cu toate acestea, ministrul Economiei este de părere că România are un potențial uriaș de a deveni un furnizor important de muniție și ar putea deveni lider regional în mai multe domenii.

„Dacă ne uităm la companiile care deja lucrează în două schimburi, răspunsul va fi da. Dacă ne uităm la companiile care n-au reușit să cheltuiască banii care le-au fost alocați (…) n-au reușit din foarte multe motive. Dacă veți merge la ei, veți auzi o mie de feluri de nu, veți găsi toate motivele posibile și imposibile pentru care nu reușesc, dar cum spune americanul: «când există voință, există și calea de a face» și, cu siguranță că nu a fost voința necesară și atunci trebuie să găsim oameni care au această voință”, a declarat Radu Oprea, la Digi24.

Radu Oprea a ținut să precizeze că în aceste reprezentanții Guvernului evaluează activitatea fiecărei companii și în funcție de performanțe vor sprijinite în continuare pe partea de dotare.

„În acest moment, evaluăm activitatea fiecăreia dintre companii. Primul lucru pe care l-am făcut când am intrat în minister a fost să iau toată execuția bugetară pe toate programele din minister și pe companiile din subordine. Ieri am vizitat trei dintre ele. Unele sunt performante, vând în peste 30 de țări, au clienți și, dacă ar avea mai multă forță de muncă, ar produce mult mai mult. Pe aceia îi vom sprijini cu certitudine, pentru că deja au cheltuit toți banii de investiții și am văzut dotările pe care le au. Îi vom sprijini în continuare pe parte de dotare, pentru că au un plan de afaceri foarte bine gândit, cu clienți care așteaptă marfa pe care o produc.

Există și companii care n-au putut ține pasul și la care ne uităm cu foarte mare atenție în încercarea de a identifica de ce nu au putut face performanță. Unde sunt cauze obiective, încercăm să trecem împreună de ele. Dacă sunt cauze care țin de natură umană, management defectuos, atunci cu certitudine vom face schimbări”, a mai spus ministrul Economiei.

Mai mult, oficialul este convins că  România are potențialul de a crește capacitatea de a furniza muniție, în contextul crizei regionale, iar țara noastră ar trebui să fie un furnizor important pentru că are potențial și ar putea deveni lider regional.

„Există o oportunitate pentru România, sigur, generată de criza din zonă, însă această fereastră nu va ține foarte mult. Atunci trebuie să profităm de ea foarte repede(…) Există lucruri foarte clare, spuse inclusiv de Thierry Breton, comisarul european care a fost inclusiv în România, referitor la creșterea capacității muniției, din această perspectivă, România ar trebui să fie un furnizor important și are potențial. Există potențial al României. Ține de noi să știm să-l fructificăm. Noi ne-am pierdut destul de multă vreme ideea că putem fi și lideri regionali, dar eu cred în această idee că România poate fi lider regional în foarte multe domenii de activitate”, a conchis ministrul Radu Oprea.

Citește și Augustin Zegrean: „Au mai fost trei moţiuni de cenzură care nu s-au votat niciodată”. Radu Oprea, PSD: „Nu avem niciun blat, sub nicio formă, cu Florin Cîțu”