Ministrul Economiei: „Au fost cumpărate 12 caiete de sarcini pentu Oltchim”. Ponta: „Doamne ajută”

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, l-a informat pe Victor Ponta, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că până în prezent 12 firme au cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim, prim-ministrul atenţionându-l să nu vorbească la microfon pentru că vrea să rămână "una şi bună", care să salveze locurile de muncă.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 13:18
Ministrul Economiei: „Au fost cumpărate 12 caiete de sarcini pentu Oltchim”. Ponta: „Doamne ajută”

„Problema Oltchim, domnul ministru, ceasul merge”, i-a spus Victor Ponta ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, la începutul şedinţei de guvern, în faţa jurnaliştilor.

Fără să vorbească la microfon pentru a se auzi în sistemul de sonorizare, Chiţoiu i-a spus lui Ponta că procedurile sunt în desfăşurare şi vor fi finalizate marţi, 18 septembrie, adăugând că 12 investitori s-au arătat interesaţi până în prezent de preluarea Oltchim, aceştia achiziţionând deja caietul de sarcini.

„Marţi, pe 18? Bine, douăsprezece (caiete de sarcini-n.r.)? Doamne ajută! Nu, nu, nu! Nu spuneţi «douăsprezece» la microfon, vreau să rămână una şi bună care, în primul rând, să salveze locurile de muncă şi să dea o perspectivă în termen mediu şi lung pentru tot ceea ce înseamnă Oltchim, Arpechim şi tot ceea ce mai e de făcut”, i-a transmis premierul.

Tot miercuri, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a anunţat că a vândut peste zece caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ofertele cu preţul propus de investitorii interesaţi să cumpere combinatul vor fi deschise în 18 septembrie, iar în aceeaşi zi va urma licitaţia cu strigare.

Vechea conducere a Oltchim a demisionat săptămâna trecută. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.