Ministrul Economiei: Dacă reducerea de 50 de bani nu are impact urmează să venim cu o măsură care să ieftinească efectiv carburanţii

În perioada următoare, coaliția de guvernare va analiza dacă e cazul să vină cu o altă măsură privind reducerea efectivă a prețului carburanților, dacă acea compensare de 50 de bani nu reușește să aibă impactul dorit, a transmis ministrul Economiei, Florin Spătaru.

28 iun. 2022, 13:36
Ministrul Economiei: Dacă reducerea de 50 de bani nu are impact urmează să venim cu o măsură care să ieftinească efectiv carburanţii

Ministrul Economiei a precizat că reducerea taxelor încasate de stat nu va duce la ieftinirea carburanților și a amintit faptul că PSD a propus plafonarea tarifelor de la pompă.

Mai mult, Ministerul Economiei pregătitește o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, atât pentru investiţii noi, cât şi pentru extinderea celei existente, potrivit oficialului guvernamental, în contextul în care există interes din partea mai multor companii de a-şi reloca producţia în România, inclusiv din Rusia, Ucraina şi Belarus.

Florin Spătaru a vorbit și despre planurile de relansare a industriei de apărare, cum poate să devină România producătoare de semiconductori, dar şi când va începe construcţia primei fabrici de baterii pentru vehiculele electrice din ţara noastră.

Întrebat cum s-a ajuns la compensarea preţului carburanţilor cu 50 de bani, Florin Spătaru a explicat pentru Agerpres că „Partidul Social Democrat a venit cu propunerea plafonării. În coaliţie s-a discutat această variantă ca o primă măsură pentru a putea să contracarăm această creştere a preţurilor.

Suma exactă a fost propusă sau a venit în urma consultărilor şi a estimărilor bugetare făcute de către cei care se ocupă în mod direct de acest demers, dar este o măsură pe trei luni, urmând să evaluăm care este impactul pe care îl are asupra preţului combustibililor. Urmează ca, după cele trei luni sau în cursul celor trei luni, să vedem dacă este o măsură bună sau ar urma să venim cu o măsură, să zicem, care să ducă efectiv la scăderea preţurilor la pompă”.

Ministrul Economiei e de părere că cei 50 de bani vor diminua preţul la pompă cel puţin în primele zile, însă nu e o certitudine că impactul va continua pe parcursul celor trei luni de zile.

Citeşte şi Preţul carburanţilor ar putea creşte din nou. Compensarea de 50 de bani, anihilată de majorări

Florin Spătaru a explicat şi dacă s-a pus sau nu problema unei reduceri de taxe. „Din analiza pe care am făcut-o, realizată şi la nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană, reducerea taxelor nu a dus la o scădere efectivă a preţului la pompă. Mai mult decât atât, accizele care sunt aplicate în acest moment în România sunt la nivel minimal şi atunci scăderea accizei ar fi dus România într-o situaţie de infringement. De aceea decizia partidelor din coaliţie a fost să nu ne ducem către reducerea taxelor”, a continuat el.

Despre schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, Florin Spătaru a mai spus că „Am postat în transparenţă decizională schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Este o schemă aşteptată de industrie, de sector, care va veni în sprijinul dezvoltărilor capacităţilor de producţie pentru acest sector economic.

Este o schemă multianuală, iar valoare de 300 de milioane de euro pentru un număr maxim de 20 de proiecte, urmând ca ea să poată fi implementată începând din luna septembrie anul acesta şi pentru anul următor. În momentul în care o astfel de schemă va avea succes, ne gândim foarte serios ca ea să fie extinsă pe o perioadă mai lungă de timp şi eventual valoarea să fie majorată printr-o notificare la Comisia Europeană”.

Citeşte şi Nicolae Ciucă, despre compensarea carburanților cu 50 de bani: „Atât am putut asigura de la bugetul statului”