Nicolae Ciucă, despre compensarea carburanților cu 50 de bani: „Atât am putut asigura de la bugetul statului”

Premierul Nicolae Ciucă a făcut noi declarații, luni, despre compensarea cu 50 de bani a carburanților, dar și despre o posibilă plafonare a acestora, după cum a spus și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

27 iun. 2022, 14:26
Nicolae Ciucă, despre compensarea carburanților cu 50 de bani: „Atât am putut asigura de la bugetul statului”

Premierul Ciucă a spus că nu știe când vor aplica benzinăriile private compensarea.

„Compensarea prețului la carburanți cu doar 50 de bani nu e suficientă şi nu s-ar regăsi în buzunarele românilor. Va trebui să luăm în calcul plafonarea. Există și această variantă a plafonării prețurilor.

În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliţie şi a fost agreată de toţi membrii coaliţiei. A fost discutată şi soluţia ţinând cont că trebuie să fim cât se poate de realişti şi să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului.

Fiecare dintre noi am fi vrut personal să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul aceasta vreau să ştie toţi cetăţenii ţării că aceasta este realitatea.

Atât am putut asigura de la bugetul statului. Am făcut în aşa fel încât să discutăm inclusiv cu industria pentru că nu ne dorim ca şi în România să ajungem la restricţionarea cantităţii de carburant care se poate cumpăra de la pompă.

De asemenea, am căutat ca prin această măsură să existe asigurarea de carburant necesară desfăşurării activităţilor economice.

Doresc de asemenea să menţionez ca prin această măsură nu le anulăm pe celelalte care sunt în vigoare. E o măsură complementară.

Toate elementele au fost analizate ţinând cont de realitate. România în momentul de faţă îşi poate aisgura aproximativ un sfert din producţia proprie de petrol.

Chiar s-au vehiculat cifre, la o tonă de petrol naţional trebuie să importăm 3, ceva tone pentru că ştim foarte bine motorina nu se produce în ţară.

Asta sunt în elementele de realitate pe care le-am avut în vedere. Nu a fost vorba despre o dezbatere, despre o dispută care dă mai mult şi nu cred că trebuie să le creem cetăţenilor ţării aşteptarea că cineva ar fi putut mai mult şi nu a dat. Nu!

Asta este! O afirm cu toată responsabilitatea. De aceea am luat termen de referinţă trei luni de zile pentru că e clar că piaţa este foarte volatilă şi avem nevoie să ţinem cont de întrega dinamică a pieţei şi să intervenim atunci când este cazul.

Dacă la nivelul marilor puteri, la summitul G7, s-a avut în vedere aceast subiect şi se discută despre plafonarea preţului, va trebuie să vedem care sunt măsurile care se iau la nivelul acela şi vom proceda în consecinţă. Atunci când am prezentat măsura, am spus că o măsură similară a fost luată şi în Franţa şi în Spania”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebări și răspunsuri privind compensarea:

Jurnalist: Coaliţia a agreat suma de 50 de ani?

Ciucă: Exact! În coaliţie s-a decis această sumă (cea de 50 de bani).

Jurnalist: A fost găsit un mecanism ca benzinăriile să fie obligate să facă această reducere… companiile private sunt obligate să aplice?

Ciucă: Sincer, nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza şi vom veni cu răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o OUG, ca atare ea va trebui să fie aplicată.

Jurnalist: De ce nu puteţi să garantaţi că vor fi reduse preţurile la toate benzinăriile?

Ciucă: Mediul privat este liber să îşi stabilească măsurile şi modalitatea în care îşi desfăşoară business-ul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului şi ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, încă o dată, nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private.